Identyfikator artykułu : SX457273 / Ostatnia modyfikacja : 16.09.2026Drukowanie

    Jak mogę użyć ochrony urządzenia, aby uniemożliwić innym osobom korzystanie z mojego urządzenia? Xperia urządzenie?

    Informacje / Rozwiązanie

    Aby skonfigurować ochronę urządzenia,( 1) Zaloguj się na swoje konto Google na Xperia urządzenie i( 2) ustaw bezpieczną blokadę ekranu( PIN, hasło lub wzór) Ochrona urządzenia zapobiega kradzieży lub znalezieniu urządzenia przez osobę, która je posiada. Xperia urządzenia przed jego zresetowaniem i używaniem jak własnego.

    Jak działa ochrona urządzenia na moim urządzeniu? Xperia urządzenie?

    • Ochrona urządzenia wykorzystuje informacje o Twoim koncie Google do uwierzytelnienia własności urządzenia. Xperia Urządzenie. Ochrona sprawia, że Twoje Xperia urządzenie będzie bezużyteczne dla kogoś, kto nie zna Twojej nazwy użytkownika i hasła Google lub bezpiecznego kodu PIN, hasła lub wzoru blokady ekranu urządzenia.
    • Po zalogowaniu się na konto Google na Xperia urządzenie, zabezpieczyłeś je przed nieautoryzowanym użyciem po „niezaufanym” resecie, czyli resecie wykonanym przy użyciu zewnętrznego narzędzia lub oprogramowania komputerowego, na przykład, Xperia Companion Aby móc korzystać z urządzenia po tego typu resecie, należy zalogować się przy użyciu nazwy użytkownika i hasła Google.
    • Jeśli ustawisz również bezpieczną blokadę ekranu( PIN, hasło lub wzór) dostęp do niego może uzyskać tylko osoba znająca kod PIN, hasło lub wzór Xperia Urządzenie i wykonaj reset fabryczny za pomocą menu Ustawienia – „zaufany” reset. Jeśli nie ustawisz bezpiecznej blokady ekranu, złodziej będzie mógł odblokować urządzenie i wykonać reset fabryczny bez konieczności późniejszej weryfikacji tożsamości za pomocą Twoich danych logowania Google i użyć Twojego hasła. Xperia urządzenie jako swoje.

    Czy ochrona urządzenia ogranicza sposób, w jaki mogę z niego korzystać? Xperia urządzenie?

    Zazwyczaj nie zauważamy, że ochrona urządzenia jest włączona. Ochrona urządzenia jest widoczna w następujących sytuacjach:

    • Gdy spróbujesz usunąć ostatnie pozostałe konto Google na chronionym urządzeniu: zostaniesz poproszony o potwierdzenie blokady ekranu, zanim będziesz mógł kontynuować.
    • Gdy próbujesz wyłączyć blokadę ekranu: Zostaniesz poproszony o potwierdzenie blokady ekranu, zanim będziesz mógł kontynuować.
    • Kiedy wykonujesz „niezaufany reset” – czyli resety wykonywane przy użyciu Xperia Companion Naprawa oprogramowania, narzędzie Emma lub narzędzie flash innej firmy. Po takim zresetowaniu należy zalogować się na urządzeniu, używając jednej z nazw użytkownika i haseł Google zarejestrowanych na urządzeniu przed resetowaniem. Bez zalogowania nie można korzystać z urządzenia.
    • Gdy przywracasz dane fabryczne na urządzeniu, na którym ustawiono bezpieczną blokadę ekranu( PIN, hasło lub wzór) Aby przywrócić dane fabryczne, musisz wprowadzić kod PIN, hasło lub wzór.

    Czy mogę znaleźć zgubione lub skradzione urządzenie, korzystając z funkcji ochrony urządzenia?

    Funkcje ochrony urządzenia nie zapewniają funkcji lokalizacji ani zdalnego dostępu. Narzędzie Znajdź moje urządzenie / Find Hub firmy Google to nadal narzędzie do śledzenia i zdalnego czyszczenia, z którego należy korzystać w celu zlokalizowania zgubionego lub skradzionego urządzenia.

    Ten artykuł został przetłumaczony maszynowo. Tłumaczenia maszynowe nie uwzględniają kontekstów i mogą niedokładnie oddawać sens wersji angielskiej.