WAŻNE: Ten artykuł dotyczy tylko określonych produktów. Proszę sprawdzić Obowiązujące produkty na górze tego artykułu.
Ważne dla
- Android 11 lub wyższy
Rozwiązanie
Nie zapisuj zdjęć, filmów i innych treści osobistych wyłącznie w pamięci wewnętrznej lub na zewnętrznej karcie pamięci.( karta SD) Twojego urządzenia. Jeśli coś stanie się ze sprzętem, zgubisz je lub zostanie skradzione, dane zapisane w pamięci wewnętrznej lub zewnętrznej karcie pamięci zostaną utracone na zawsze. Zaleca się korzystanie z opcji tworzenia kopii zapasowych online, które zapisują dane na serwerach online.( chmura) .
Uwaga: Bardzo ważne jest, aby pamiętać hasła ustawione podczas tworzenia kopii zapasowej danych. Jeśli zapomnisz hasła, przywrócenie ważnych danych, takich jak zdjęcia, kontakty i wiadomości, może być niemożliwe.
Zaleca się korzystanie ze wszystkich tych opcji tworzenia kopii zapasowych w celu wdrożenia kompleksowego systemu tworzenia kopii zapasowych.
- Automatycznie synchronizuj dane za pomocą konta Google.
- Tworzenie kopii zapasowych i synchronizowanie zdjęć i filmów za pomocą usługi Google Photos.
- Tworzenie kopii zapasowej danych na Dysku Google.
Synchronizacja danych przy użyciu konta Google
Możesz tworzyć kopie zapasowe treści, takich jak kalendarz i kontakty, umożliwiając aplikacjom Google automatyczną synchronizację z kontem Google. Twoje konto Google może już automatycznie synchronizować dane z używanymi aplikacjami Google. Najpierw sprawdź, czy automatyczna synchronizacja jest włączona, a następnie zdecyduj, które aplikacje Google chcesz synchronizować z kontem Google.
Następujące aplikacje i dane Google mogą być automatycznie synchronizowane dla każdego konta Google:
- Kalendarz
- Chrom
- Łączność
- Dokumenty
- Prowadzić
- Gmail
- Dane Google Fit
- Wiadomości Google
- Google Play Filmy i telewizja
- Prowadź notatki
- Szczegóły dotyczące osób
- Play Games Zapisz w chmurze
- Arkusze
- Slajdy
Uwaga: To, które aplikacje można automatycznie synchronizować, może się różnić w zależności od modelu urządzenia. Android wersja, zainstalowane aplikacje i ustawienia.
Aby włączyć automatyczną synchronizację danych
- Znajdź i stuknij Ustawienia → Konta/Hasła i konta
Dla Android 17 i nowsze: Znajdź i stuknij Ustawienia → Konta i kopia zapasowa → Zarządzaj kontami. - Kliknij przełącznik obok opcji Automatycznie synchronizuj dane , aby włączyć tę funkcję.
Aby automatycznie synchronizować dane dla poszczególnych aplikacji
Uwaga: Najpierw upewnij się, że opcja Automatycznej synchronizacji danych jest włączona.
- Znajdź i stuknij Ustawienia → Konta/Hasła i konta
Dla Android 17 i nowsze: Znajdź i stuknij Ustawienia → Konta i kopia zapasowa → Zarządzaj kontami. - Kliknij odpowiednie konto Google.
- Kliknij Synchronizacja konta .
- Kliknij przełączniki obok różnych aplikacji i danych, aby włączyć lub wyłączyć automatyczną synchronizację.
- Aby zsynchronizować ręcznie, dotknij ikony menu( trzy pionowe kropki) → Synchronizuj teraz .
Tworzenie kopii zapasowych i synchronizowanie zdjęć i filmów za pomocą usługi Zdjęcia Google
Za pomocą aplikacji Zdjęcia Google możesz tworzyć kopie zapasowe i synchronizować zdjęcia i filmy na swoim urządzeniu. Xperia urządzenie i zewnętrzna karta pamięci( karta SD) na konto Google. W ten sposób wszystkie Twoje zdjęcia i filmy będą zabezpieczone i zapisane w kopii zapasowej.
Aby aktywować tworzenie kopii zapasowej i synchronizację zdjęć i filmów
Jeśli korzystasz z usługi Google Photos po raz pierwszy:
- Upewnij się, że jesteś zalogowany na swoim urządzeniu za pomocą konta Google, którego chcesz użyć do tworzenia kopii zapasowej i synchronizacji.
- Znajdź i stuknij opcję Zdjęcia . Po pierwszym otwarciu aplikacji w dolnej części ekranu otworzy się okno Kopia zapasowa i synchronizacja .
- Sprawdź, czy przełącznik po prawej stronie opcji Kopia zapasowa i synchronizacja jest aktywny.
- Sprawdź, czy wyświetlone konto Google jest tym, którego chcesz użyć do tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji, a następnie kliknij opcję Potwierdź .
Jeśli korzystałeś już z Google Photos:
- Upewnij się, że jesteś zalogowany na swoim urządzeniu za pomocą konta Google, którego chcesz użyć do tworzenia kopii zapasowej i synchronizacji.
- Znajdź i stuknij Zdjęcia .
- W prawym górnym rogu dotknij ikony chmury. Gdy Kopia zapasowa i synchronizacja nie są aktywne, ikona chmury jest ukośna.
- Kliknij przełącznik obok opcji Kopia zapasowa i synchronizacja jest wyłączony, aby włączyć tę funkcję.
- Sprawdź, czy wyświetlone konto Google jest tym, którego chcesz użyć do tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji, a następnie kliknij opcję Potwierdź .
Uwaga: Zdjęcia i filmy zapisane na Twoim urządzeniu lub karcie SD będą wyświetlane w aplikacji Zdjęcia Google na Twoim urządzeniu, niezależnie od tego, czy zostały zarchiwizowane na Twoim koncie Google, czy nie. Aby kopia zapasowa zdjęć i filmów została utworzona na koncie Google, funkcja tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji musi być aktywna.
Tworzenie kopii zapasowej danych na Dysku Google
Dysk Google to aplikacja do przechowywania danych w chmurze, która umożliwia przesyłanie kopii zapasowych do Google. Kopie zapasowe są szyfrowane hasłem do konta Google. W przypadku niektórych danych do szyfrowania używany jest również kod PIN, wzór lub hasło blokady ekranu urządzenia. Dane z kopii zapasowej są następnie wykorzystywane do przywrócenia ustawień i danych na nowym urządzeniu lub urządzeniu, które zostało przywrócone do ustawień fabrycznych.
Kopia zapasowa obejmuje:
65
- Aplikacje i dane aplikacji
- Historia połączeń
- Łączność
- Ustawienia urządzenia( w tym hasła i uprawnienia Wi-Fi)
- Zdjęcia i filmy
- SMS
Uwaga: Zawartość kopii zapasowej może się różnić w zależności od modelu urządzenia, Android Wersja, zainstalowane aplikacje i ustawienia. Przed włączeniem tej funkcji sprawdź, co jest dostępne dla Twojego urządzenia.
Aby wykonać kopię zapasową danych na Dysku Google
- Znajdź i stuknij Ustawienia → System →( Zaawansowany) → Kopia zapasowa .
- Kliknij przełącznik obok opcji Kopia zapasowa na Dysku Google, aby włączyć tę funkcję.
- Kliknij Konto , a następnie wybierz konto Google, którego chcesz użyć.
- Kliknij OK → GOTOWE .
Aby przywrócić dane z Dysku Google
75
Na nowym Xperia urządzenie lub Xperia urządzenie, które zostało przywrócone do ustawień fabrycznych:
- Włącz urządzenie.
- Gdy pojawi się monit w przewodniku konfiguracji, połącz się z siecią Wi-Fi.
- Gdy w przewodniku konfiguracji zostanie wyświetlony monit o kopiowanie aplikacji i danych , dotknij przycisku DALEJ .
- Dotknij opcji Kopia zapasowa z Android Telefon lub kopia zapasowa z chmury . Obie opcje umożliwiają przywrócenie danych z Dysku Google.
- Aby przywrócić dane, postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
Uwaga: Jeśli przejdziesz przez proces konfiguracji bez prawidłowego przywrócenia danych z kopii zapasowej Dysku Google, konieczne będzie zresetowanie urządzenia do ustawień fabrycznych i ponowne skonfigurowanie go w celu przywrócenia danych z Dysku Google.
Ten artykuł został przetłumaczony maszynowo. Tłumaczenia maszynowe nie uwzględniają kontekstów i mogą niedokładnie oddawać sens wersji angielskiej.