Identyfikator artykułu : 00257643 / Ostatnia modyfikacja : 21.04.2021

Nadchodzące zmiany w sposobie działania miejsca na dane na koncie Google (1 czerwca 2021 r.)

    Wykonanie kopii zapasowej danych z telefonu zawsze jest dobrym pomysłem, gdy nie chcesz stracić zdjęć, filmów dokumentów i danych.

    W osobnym artykule Jak utworzyć kopię zapasową danych z urządzenia Xperia wyjaśniamy, jak utworzyć kopię zapasową na koncie Google lub przy użyciu programu Xperia Companion w komputerze.

    Poniżej przedstawiamy zmiany w sposobie działania miejsca na dane na koncie Google, które wejdą w życie od 1 czerwca 2021 r.

    Zmiany na koncie Google

    Do każdego konta Google przypisane jest 15 GB bezpłatnego miejsca na dane. Od 1 czerwca 2021 r. do limitu miejsca na dane na koncie Google będą wliczane:

    • Zdjęcia i filmy w wysokiej lub oryginalnej jakości, których kopie zapasowe są tworzone w Zdjęciach Google
    • Pliki utworzone i edytowane w aplikacjach takich jak Dokumenty, Arkusze, Prezentacje, Formularze itp.

    Dalsze informacje można znaleźć na stronie Google z wyjaśnieniem nadchodzących zmian.

    Co mogę zrobić w przypadku wykorzystania limitu miejsca na dane w Google (> 15 GB)?

    Jeśli limit miejsca na dane (15 GB) na koncie Google jest niemal całkowicie wykorzystany, podczas używania Gmaila pojawił się prawdopodobnie komunikat o braku miejsca.

    W przypadku przekroczenia limitu ważne jest, aby zwolnić miejsce. Jeśli limit będzie przekroczony przez dwa lata i w tym czasie nie zwolnisz miejsca na dane ani nie przejdziesz na większy pakiet miejsca na dane, Google może usunąć treści z Twojego konta.

    Jak zwalniać miejsce na dane

    Miejsce na dane (bezpłatne 15 GB) jest dzielone między Dysk Google, GmailZdjęcia Google.

    Aby zwolnić miejsce na nowe rzeczy, wykonaj następujące czynności:

    1. Jeśli używasz komputera, zaloguj się na konto Google.
    2. Otwórz link google.com/settings/storage i sprawdź, ile masz wolnego miejsca.
    3. Aby otworzyć Menedżera miejsca, przewiń zawartość ekranu i kliknij Zwolnij miejsce na koncie, jak na ilustracji poniżej:

    1. Zarządzaj miejscem na koncie.

    Trwale usuń pliki

    UWAGA: pliki w folderach Kosz i Spam również zajmują miejsce. Pamiętaj, że opróżnienie kosza powoduje trwałe usunięcie znajdujących się w nim plików i zwolnienie miejsce.

    W celu zwolnienia miejsca możesz:

    • Sprawdzić i trwale usunąć pliki, e-maile lub spam znajdujące się w koszu.
    • Sprawdzić i trwale usunąć e-maile z dużymi załącznikami (np. filmami, zdjęciami, dokumentami).
    • Sprawdzić i trwale usunąć pliki duże filmy lub zdjęcia przechowywane na Dysku Google lub w Zdjęciach Google.

    Aby zwolnić miejsce na dysku Google lub w każdym innym serwisie chmurowym, możesz także pobrać pliki na osobiste urządzenie (np. dysk twardy). Wówczas będzie można usunąć te pliki z pamięci w chmurze.

    Dodatkowe informacje znajdziesz w artykule Google Zarządzanie plikami na Dysku Google

    Możesz też poszukać w Internecie innych serwisów chmurowych do przechowywania kopii zapasowych