© Hardijanto Budyman, Indonezja, zgłoszenie, konkurs otwarty, Kreatywność, Sony World Photography Awards 2022

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2022 OGŁOSZONO SKŁAD JURY I TERMINY WYSTAW

16 wrz, 2021

World Photography Organisation ogłosiło skład zespołu sędziowskiego konkursu Sony World Photography Awards 2022 oraz daty wystaw. Wystawa Sony World Photography Awards powróci do londyńskiego Somerset House w kwietniu 2022 r., a w listopadzie, po raz pierwszy w historii konkursu, będzie można ją także obejrzeć w Open Eye Gallery w Liverpoolu.

To już 15. edycja Sony World Photography Awards — jednego z najważniejszych na świecie konkursów fotograficznych, promującego najlepszą współczesną fotografię z całego świata i umożliwiającego fotografom publiczne prezentowanie swoich prac i rozwój kariery.

Firma Sony wspiera konkurs, aby wspomagać nieustanny rozwój kultury fotograficznej na całym świecie i tworzyć globalną platformę dla najbardziej utalentowanych przedstawicieli tej sztuki. Udział w konkursie jest darmowy, a prace uczestników oceniane są anonimowo przez jury, w skład którego wchodzą wybitni eksperci z branży fotograficznej.

JURORZY EDYCJI 2022

Członkowie tegorocznego jury reprezentują szeroką wiedzą i doświadczenie związane z różnymi środowiskami fotograficznymi.

Konkurs profesjonalny

Konkursy otwarty i młodzieżowy

Konkurs studencki

DATY WYSTAW (2022) I TOURNÉE PO EUROPIE (2021)

W 2022 r. wystawa Sony World Photography Awards powraca do londyńskiego Somerset House, gdzie będzie można ją zwiedzać od 15 kwietnia do 2 maja 2022 r. Później – od 10 listopada do 11 grudnia 2022 r. — po raz pierwszy zostanie zaprezentowana także w Open Eye Gallery w Liverpoolu.

Podano również terminy, w których wystawę Sony World Photography Awards 2021 będzie można oglądać w różnych miastach Europy:

Cieszymy się, że po raz kolejny będziemy mogli gościć w Europie osoby zwiedzające wystawy Sony World Photography Awards — mówi Scott Gray, założyciel i dyrektor generalny World Photography Organisation. — Mamy nadzieję na współpracę z dotychczasowymi i nowymi partnerami: Somerset House w Londynie i Open Eye Gallery w Liverpoolu. Ostatnie dwa lata, choć pełne wyzwań, pokazały wielkie znaczenie tego konkursu, nie tylko ze względu na przyznawane nagrody i nowe możliwości, ale także jaka wydarzenia skupiającego globalną społeczność fotograficzną, która ma możliwość docenienia i promowania wspaniałej, twórczej pracy współczesnych fotografów.

EDYCJA 2022: NAGRODY I TERMINY

Prace na konkurs Sony World Photography Awards można nadsyłać od 1 czerwca 2021 r. Pełny opis konkursów i kategorii tematycznych znajduje się na stronie worldphoto.org/sony-world-photography-awards

Przyjmowanie zgłoszeń na cztery konkursy zakończy się w następujących terminach:

Konkurs profesjonalny: 14 stycznia 2022 r. o godz. 14:00

Konkurs otwarty: 7 stycznia 2022 r. o godz. 14:00

Konkurs studencki: 30 listopada 2021 r. o godz. 14:00

Konkurs młodzieżowy: comiesięczne konkursy o zmieniającym się temacie, odbywające się od 1 czerwca do 31 grudnia 2021 r.

Zwycięzcy wszystkich kategorii konkursu profesjonalnego, otwartego, młodzieżowego i studenckiego otrzymają cyfrowy sprzęt fotograficzny Sony. Dodatkowo zdobywca tytułu Fotografa roku otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 25 000 dolarów, a Fotograf roku w konkursie otwartym — 5000 dolarów. Prace wszystkich zwycięzców i finalistów będą prezentowane w Londynie na corocznej wystawie pokonkursowej Sony World Photography Awards Exhibition, a później także w innych krajach. Zostaną również opublikowane w albumie podsumowującym tę edycję konkursu.

KONTAKTY PRASOWE

W CELU UZYSKANIA DODATKOWYCH INFORMACJI PROSIMY O KONTAKT:

Inbal Mizrahi, press@worldphoto.org / +44 20 7886 3087

INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE

O KONKURSIE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Organizowany co roku przez World Photography Organisation, znany na całym świecie konkurs Sony World Photography Awards należy do największych światowych wydarzeń w branży fotograficznej. Udział w konkursie, który odbywa się już po raz piętnasty, jest darmowy. SWPA to globalny głos całego środowiska fotograficznego i okazja do wglądu w fascynujący świat współczesnej fotografii. Uczestniczący w nim fotografowie — zarówno uznani, jak i początkujący — mają wyjątkową okazję do zaprezentowania światu swoich dokonań. W konkursie wyróżnieni zostają także najbardziej wpływowi artyści pracujących w branży fotograficznej, którzy otrzymują nagrody za wybitny wkład w fotografię. Wśród wcześniejszych laureatów tej nagrody znaleźli się między innymi Martin Parr, William Eggleston, Candida Hofer, Nadav Kander, Gerhard Steidl i Graciela Iturbide. Prace zwycięzców i finalistów konkursu prezentowane są na prestiżowej, corocznie organizowanej wystawie w londyńskim Somerset House. worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

INFORMACJA O WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

World Photography Organisation to globalna platforma inicjatyw związanych z fotografią. Działamy w blisko 220 krajach, a naszym celem jest ożywianie dyskusji na tematy związane z fotografią poprzez promowanie najlepszych obrazów i fotografów naszej planety. Szczycimy się budowaniem trwałych relacji z fotografami oraz czołowymi partnerami branżowymi z całego świata. Do imprez organizowanych przez cały rok pod szyldem World Photography Organisation należy Sony World Photography Awards — jeden z czołowych światowych konkursów fotograficznych — oraz PHOTOFAIRS: czołowe międzynarodowe targi sztuki poświęcone fotografii. Więcej informacji można znaleźć pod adresem worldphoto.org. World Photography Organisation prowadzi profile w serwisach Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) i LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Nasze hasztagi: #sonyworldphotographyawards #swpa #swpanews.

SONY GROUP CORPORATION

Sony Group Corporation to firma twórczej rozrywki opartej na solidnych fundamentach technologicznych. Działając na rynku gier, serwisów sieciowych, muzyki, filmów, produktów i rozwiązań elektronicznych, rozwiązań do obrazowania i detekcji oraz usług finansowych, Sony stawia sobie za cel wypełnianie świata emocjami dzięki potencjałowi kreatywności i technologii. Dalsze informacje: sony.com/en

SONY CORPORATION

Sony Corporation jest podmiotem odpowiedzialnym w Sony Group za dział Electronics Products & Solutions (EP&S). Realizując wizję „dalszego zapewniania KandoAnshin ludziom i społeczeństwu na całym świecie poprzez technologię i poszukiwanie nowych wyzwań”, Sony będzie opracowywać produkty i usługi z takich segmentów, jak rozrywka i dźwięk w domu, obraz cyfrowy i telefonia komórkowa. Dalsze informacje: sony.net

OPEN EYE GALLERY

Open Eye Gallery to jedna z najważniejszych w Wielkiej Brytanii instytucji prezentujących fotografię zaangażowaną społecznie. Galeria z siedzibą w Liverpoolu współpracuje z artystami, społecznościami i partnerami, aby wspierać rozwój talentów poprzez liczne wystawy, projekty zewnętrzne i partnerskie. OEG skupia się szczególnie wzmacnianiu różnorodności wyrazu, a także na nawiązywaniu kontaktów z nowymi artystami i publicznością poprzez długoterminowe wsparcie i współautorstwo. openeye.org.uk

JURORZY 2022

Rahaab Allana jest kuratorem i wydawcą w Alkazi Foundation for the Arts w New Delhi, a także członkiem londyńskiego Royal Asiatic Society. Wcześniej pełnił funkcję honorowego pracownika naukowego na wydziale antropologii wizualnej University College London. Był kuratorem, współtwórcą i redaktorem licznych publikacji i wystaw poświęconych fotografii południowoazjatyckiej i jej ponadnarodowej historii. Współpracował na arenie międzynarodowej z muzeami, uniwersytetami, festiwalami i innymi instytucjami artystycznymi, takimi jak The Brunei Gallery (Londyn), Rencontres d’Arles (Espace Van Gogh), Jimei x Arles (Chiny), muzeum Folkwang (Essen), Museum für Fotografie (Berlin), Muzeum Sztuk Pięknych w Brukseli, The Science Museum (Londyn) oraz Rubin Museum (Nowy Jork). Zasiada i zasiadał w komitetach doradczych i jury różnych forów kulturalnych, jest również założycielem i redaktorem naczelnym PIX, tematycznej inicjatywy fotograficznej. Allana stworzył także ASAP l art — pierwszą w Azji Południowej aplikację fotograficzną. Ostatnio redagował gościnnie dwa tomy poświęcone fotografii z użyciem obiektywów na subkontynencie — dla Aperture Magazine (Nowy Jork, 2021) oraz dla Tulika Books (Delhi, w przygotowaniu). alkazifoundation.org

Ângela Ferreira jest portugalską artystką i niezależną kuratorką fotografii. Prowadzi także badania naukowe w Escola de Belas Artes Universidade Federal do Rio de Janeiro w Brazylii. Skupia się na badaniach nad współczesnymi praktykami wizualnymi, które problematyzują hybrydowe formy fotografii. Jest współzałożycielką portugalskiego festiwalu fotografii Encontros da Imagem, z którym współpracowała jako dyrektor artystyczny i kurator. Prowadziła wykłady na temat współczesnej fotografii w całej Europie i krajach Ameryki Łacińskiej, głównie w Brazylii, Urugwaju i Kolumbii. Pełniła funkcję kuratora wielu krajowych i międzynarodowych wystaw. Jest członkiem rady Muzeum Fotografii w Fortalezie w Brazylii oraz doradcą artystycznym festiwalu fotografii SOLAR w Ceará (także w Brazylii). angelaberlinde.com

Nathalie Herschdorfer jest kuratorką i historykiem sztuki, specjalizuje się w historii fotografii. Kierowane przez nią Muzeum Sztuk Pięknych w Le Locle w Szwajcarii prezentuje szeroki wachlarz twórców, ze szczególnym uwzględnieniem fotografów. Wśród artystów, których prace wystawiało, znaleźli się między innymi Stanley Kubrick, Georg Baselitz, Sol LeWitt, Andy Warhol, Alex Prager, Viviane Sassen, Hiroshi Sugimoto, Vik Muniz, Noémie Goudal, Todd Hido, Garry Winogrand i Henri Cartier-Bresson. Nathalie Herschdorfer aktywnie działa w świecie współczesnej fotografii i uważnie śledzi jej rozwój. Jest regularnie zapraszana na międzynarodowe wystawy jako kurator i wykładowca. Wykłada historię fotografii w szwajcarskiej szkole artystycznej ECAL w Lozannie, jest autorką kilku książek, między innymi „Body: The Photography Book”; „Mountains by Magnum Photographers”; „Coming into Fashion: A Century of Photography at Condé Nast”; „Afterwards: Contemporary Photography Confronting the Past”; oraz „New Swiss Architecture”. W 2015 r. wydała słownik fotograficzny „The Thames & Hudson Dictionary of Photography” zawierający ponad 1200 haseł. Mbal.ch

Deborah Klochko od 2006 r. jest dyrektorką wykonawczą i główną kuratorką Museum of Photographic Arts (MOPA) w San Diego w Kalifornii. Uczy, wykłada i pisze o fotografii, była także kuratorem ponad 30 wystaw. Klochko stworzyła inicjatywę Speaking of Light: Oral Histories of American Photographers. Jest także autorką albumu „Picturing Eden” i współautorką takich pozycji, jak „Moment of Seeing: Minor White” czy „Create and Be Recognized: Photography on the Edge”. Wcześniej kierowała organizacją The Friends of Photography działającą przy Ansel Adams Center, pracowała również w California Museum of Photography, International Museum of Photography and Film w George Eastman House w Rochester w stanie Nowy Jork oraz w dziale fotografii Biblioteki Kongresu w Waszyngtonie. Klochko otrzymała tytuł magistra sztuki w dziedzinie nauczania i edukacji muzealnej na George Washington University w Waszyngtonie oraz tytuł magistra sztuki w dziedzinie fotografii w Visual Studies Workshop (SUNY) w Rochester w stanie Nowy Jork.

Richmond Orlando Mensah pochodzi z Ghany, jest kuratorem i dyrektorem kreatywnym. W ramach studiów licencjackich na University of Ghana specjalizował się w lingwistyce i języku francuskim, a jego zainteresowania obejmują współczesną fotografię afrykańską i dyplomację. Jest założycielem i dyrektorem kreatywnym Manju Journal. Powstała w 2015 r. Manju to globalna platforma poświęcona sztuce i kulturze, której głównym celem jest ukazywanie światu wschodzących afrykańskich talentów funkcjonujących zarówno w samej Afryce, jak w diasporze. Wcześniej Richmond Orlando Mensah współpracował jako kurator treści m.in. z takimi tytułami, jak włoska edycja „Vogue”, „i-D”, „PaperJournal” czy „Der-Greif”, jak również z londyńską The Photographers’ Gallery. Jako dyrektor kreatywny, współpracy z londyńską Black Creative Agency (AVibeCalledTech), pracował dla takich marek, jak Tommy Hilfiger i Gucci. Poza prowadzeniem działalności twórczej Richmond Orlando Mensah współpracował z wieloma placówkami dyplomatycznymi w Ghanie i innych krajach Afryki, między innymi z urzędem prezydenta Ghany, Ministerstwem Spraw Zagranicznych i Integracji Regionalnej Ghany i ambasadą Ghany w Cotonou (Benin). Obecnie pracuje nad licznymi projektami fotograficznymi i wystawami w Akrze (stolicy Ghany) i Londynie. instagram.com/manjujournal

Mike Trow jest fotoedytorem prowadzącym i fotografem. Karierę rozpoczął jako analityk i reporter pracujący dla portalu Colorific, później był fotoedytorem w magazynach „Bizarre” i „Jack”. Przez 13 lat pracował dla brytyjskiej edycji „Vogue”, gdzie kierował zespołem zamawiającym, produkującym i opracowującym od strony artystycznej wszystkie portrety i sesje zdjęciowe robione na potrzeby miesięcznika. Jako fotograf także pracował dla „Vogue” i innych magazynów. Obecnie pracuje jako kurator, konsultant, fotoedytor i fotograf-freelancer.

Hideko Kataoka od 2001 r. jest szefową działu fotograficznego japońskiej edycji tygodnika Newsweek. W 1991 r. zaczęła pracę w japońskiej redakcji „Newsweeka” jako fotograf, zajmując się wiadomościami z kraju, sprawami społecznymi i portretami światowych liderów biznesu i kultury. Kieruje pracą działu fotograficznego zarówno w papierowej, jak i cyfrowej edycji magazynu, a także w jego wydaniach specjalnych. Od 2004 r. tworzy w magazynie sekcję Picture Power (dosł. „Potęga obrazu”) — cotygodniowy fotoreportaż, w którym porusza niedostatecznie nagłośnione tematy z całego świata. W 2014 r. ukazał się album dokumentujący dziesięć lat istnienia tej rubryki „Ten Years of Picture Power”, zawierający wybrane zdjęcia. Pani Hideko wykłada na politechnice w Tokio, jest także członkiem komisji kontroli zewnętrznej w tokijskim Muzeum Sztuki Fotograficznej.

Colin Czerwinski jako fotograf przebył długą drogę: od wystaw organizowanych w piwnicach po najciekawsze miejsca w Stanach Zjednoczonych, Japonii i Europie. Dziś jest wdzięczny losowi za wszystkie możliwości, które zostały mu dane dzięki trasie z grupą Vasudeva. Przez lata wędrówki Czerwiński doszedł do głębszej wizji samego siebie i tego, co robi jako fotograf: dokumentowania ludzi i miejsc w konkretnej chwili. „Nie chodzi o to, żeby szukać kompozycji, tylko żeby pozwolić działać ciekawości i odkrywać siebie, żeby widzieć i doświadczać”, mówi fotograf. Czerwinski jest założycielem NOICE Magazine, portalu publikującego zdjęcia i będącego platformą społecznościową dla fotografów pasjonujących się formą, pięknem, symetrią, nowościami i humorem. noicemagazine.com

ZDJĘCIE: