X90J

Sony rozpoczyna przyjmowanie zamówień na telewizory Full Array LED BRAVIA XR X90J - idealne do sportu i gier

21 kwi, 2021

Można już składać zamówienia na telewizory Sony Full Array LED BRAVIA XR X90J z rewolucyjnym procesorem Cognitive Processor XR

Firma Sony poinformowała, że można już składać zamówienia na telewizory Full Array LED 4K HDR BRAVIA XR X90J, które wkrótce pojawią się w sklepach. Te najnowsze modele Sony BRAVIA XR są wyposażone w nowy procesor Cognitive Processor XR™, który naśladuje działanie ludzkiego wzroku i słuchu przy zastosowaniu zupełnie nowych technik przetwarzania, wykraczających poza tradycyjną sztuczną inteligencję.

Kiedy człowiek patrzy na różne obiekty, nieświadomie skupia uwagę na pewnych punktach. Procesor Cognitive Processor XR™ dzieli ekran na wiele stref i wykorzystuje inteligencję poznawczą do ustalenia, gdzie w obrazie znajdują się takie „punkty koncentracji uwagi”. W przeciwieństwie do standardowej sztucznej inteligencji (SI), która rozdzielnie wykrywa i analizuje kolor, kontrast, detale i inne elementy obrazu, nowy procesor Cognitive Processor XR może kompleksowo analizować szereg elementów, tak samo jak ludzki mózg. W rezultacie każdy element jest korygowany w powiązaniu z pozostałymi, a cała scena wygląda spójnie i naturalnie — czego nie zapewni standardowa sztuczna inteligencja.

Poprzez analizę sygnału układ Cognitive Processor XR może też ustalić położenie źródła dźwięku, by następnie idealnie dostosować dźwięk do obrazu na ekranie. Procesor przekształca też każdy sygnał audio w dźwięk przestrzenny 3D, tworząc wciągające, bardziej realistyczne pole dźwiękowe. Niespotykane dotąd możliwości przyswajania, analizy i rozumienia dużych ilości danych pozwalają zoptymalizować każdy piksel, klatkę i scenę, by ostatecznie wygenerować najbardziej realistyczny obraz i dźwięk w historii Sony.

Telewizory Full Array LED 4K HDR BRAVIA XR X90J wyświetlają naturalnie wyglądające, realistyczne obrazy o dużej głębi. Połączenie rewolucyjnego procesora Cognitive Processor XR z panelem Full Array LED umożliwia ponadto dokładne odwzorowanie kontrastów.

Telewizory Full Array LED 4K HDR BRAVIA XR X90J, tak jak wszystkie modele BRAVIA XR, są wyposażone w platformę BRAVIA CORE™, pozwalającą oglądać wybrane pozycje z najnowszej oferty SPE i klasycznego repertuaru, jak również najbogatszą kolekcję materiałów w formacie IMAX Enhanced. Platforma BRAVIA CORE jako pierwsza na rynku wykorzystuje technologię Pure Stream™, umożliwiając strumieniową transmisję z prędkością do 80 Mb/s i uzyskanie jakości będącej niemal bezstratnym odpowiednikiem BD UHD.

Telewizory X90J są także atrakcyjną propozycją dla graczy. Obsługują szereg funkcji standardu HDMI 2.1, takich jak 4K 120 kl./s, VRR[i] czy ALLM, dzięki czemu po podłączeniu konsoli nowej generacji zapewniają płynność gry i dużą szybkość reakcji.

Dostępność

Telewizory Full Array LED 4K HDR BRAVIA XR X90J w rozmiarach 50″, 55″ i 65″ można już zamawiać w wybranych sklepach w Polsce. Przedsprzedaż modelu trwa do 9 maja 2021 r. Model 75″ trafi na rynek w późniejszym terminie. Dalszych informacji należy szukać na lokalnej stronie internetowej Sony pod adresem www.sony.pl.

Telewizory Full Array LED 4K X90J (modele 75″, 65″, 55″ i 50″) — cechy i funkcje:

[i] VRR wymaga aktualizacji wewnętrznego oprogramowania.

[ii] Informacje o krajach i dostępności zostaną podane w późniejszym terminie.

[iii] Liczba i oferta tytułów zależą od modelu i mogą ulec zmianie.

[iv] Elementem platformy BRAVIA CORE jest technologia Pure Stream™ do strumieniowej transmisji z prędkością 30–80 Mb/s. Do korzystania z Pure Stream™ z prędkością 30 Mb/s konieczne jest łącze internetowe o prędkości nie mniejszej niż 43 Mb/s. Do korzystania z Pure Stream™ z prędkością 80 Mb/s konieczne jest łącze internetowe o prędkości nie mniejszej niż 115 Mb/s. Platforma BRAVIA CORE nie ponosi odpowiedzialności za ograniczenia sieci lub jej przepustowość. Mogą obowiązywać ograniczenia lub warunki dostawcy usługi sieciowej.

[v] Usługi wchodzące w skład Google TV podlegają odpowiednim regulaminom i mogą zostać zmienione lub wyłączone bez powiadomienia.

[vi] Funkcje Apple® AirPlay® 2 i HomeKit™ będą dostępne w modelach ZF9, AF9, ZG9, AG9, XG95 i XG85 (85″, 75″, 65″ i 55″) z roku modelowego 2019 / modelach ZH8, A9, A8, XH95 i XH90 z roku modelowego 2020 / modelach Z9J, A90J, A80J, X95J, X90J, X85J i X81J/X80J z roku modelowego 2021. Do użycia funkcji AirPlay 2 i HomeKit wymagane jest urządzenie z systemem iOS 12.3 lub nowszym albo komputer Mac z systemem macOS 10.14.5. Apple, AirPlay, HomeKit, iPhone, iPad, Mac i macOS są znakami towarowymi Apple Inc. zastrzeżonymi w Stanach Zjednoczonych i innych krajach.

[vii] Użytkownicy mogą oglądać filmy i programy telewizyjne w systemie Dolby Vision i Dolby Atmos ze zgodnych serwisów streamingowych, takich jak Netflix, poprzez preinstalowane w telewizorze aplikacje do streamingu lub zgodny odtwarzacz multimedialny z funkcją streamingu podłączony do telewizora łączem HDMI. Wymagane są przewody HDMI® sprzedawane oddzielnie.

[viii] Wymagany jest plan umożliwiający strumieniową transmisję z serwisu Netflix. Możliwość wykorzystania materiałów 4K Ultra HD zależy od rodzaju planu w serwisie Netflix, łącza internetowego, możliwości urządzenia i dostępności treści. www.netflix.com/termsofuse