65X95J PS5

Sony rozpoczyna kampanię „Idealne do PlayStation®5” promującą telewizory BRAVIA XR™

07 paź, 2021

Telewizory BRAVIA XR zyskają nowe funkcje, które zapewnią jeszcze lepsze wrażenia użytkownikom konsoli nowej generacji PS5™

Firma Sony rozpoczyna kampanię „Idealne do PlayStation®5”. Jej celem jest promowanie telewizorów BRAVIA XR[1], zaprojektowanych z myślą o idealnej współpracy z konsolą PlayStation 5 (PS5™) i zapewniających graczom fantastyczny, urzekający obraz i dźwięk.

Telewizory „Idealne do PlayStation®5” będą miały dwie nowe funkcje stworzone z myślą o PS5[2]: Auto HDR Tone Mapping i Auto Genre Picture Mode. Umożliwią też wyświetlanie niezwykle szczegółowego obrazu o rozdzielczości 4K z szybkością do 120 kl./s, zgodnie ze specyfikacją gier wykorzystujących standard HDMI 2.1[3]. Małe opóźnienie sygnału wejściowego, które w modelach Z9J[4] wynosi jedynie 6,0 ms, przekłada się na płynność i szybkość reakcji podczas strzelania, zmagań sportowych i w innych grach z szybką akcją.

Telewizory Sony BRAVIA XR wyświetlają fantastycznie realistyczne obrazy, pełne żywych kolorów i atrakcyjnych dla oka kontrastów. Uzupełnieniem warstwy wizualnej jest unikatowa technologia „dźwięku z obrazu”, przenosząca w środek akcji zarówno miłośników kina, jak i zapalonych graczy.

Specjalne funkcje w telewizorach BRAVIA XR „Idealne do PlayStation®5”

Auto HDR Tone Mapping[5] — automatyczne mapowanie odcieni HDR

Funkcja Auto HDR Tone Mapping* optymalizuje ustawienia HDR podczas początkowej konfiguracji konsoli PS5. Konsola automatycznie identyfikuje poszczególne modele telewizorów BRAVIA XR i dobiera najlepsze ustawienie HDR. Ponieważ mapowanie poziomu odcieni HDR uwzględnia parametry wyświetlacza w telewizorze BRAVIA, wszystkie szczegóły i kolory są dobrze widoczne nawet w scenach o wysokim kontraście. Łatwiej będzie dostrzec na przykład obiekty na torze Gran Turismo™ 7, co ułatwi graczom decyzję o kolejnym ruchu.

Gran Turismo 7: TM & © Sony Interactive Entertainment Inc. Opracowanie: Polyphony Digital Inc.

Auto Genre Picture Mode[7] [8] — dostosowywanie trybu obrazu do gatunku

Telewizory BRAVIA XR mogą wykryć, czy użytkownik konsoli włączył grę, czy też ogląda film lub telewizję. Podczas gry funkcja Auto Genre Picture Mode automatycznie uaktywnia tryb Gra, by zmniejszyć opóźnienie sygnału wejściowego i przyspieszyć reakcje. Do tej pory telewizory odtwarzały filmy z konsoli również w trybie Gra. Nowa funkcja umożliwia automatyczne uruchomienie trybu Standardowy, jeśli konsola PS5 jest używana do oglądania filmów w streamingu lub z płyt Blu-ray™ Ultra HD. W trybie tym przetwarzanie sygnału ma na celu przede wszystkim zwiększenie ekspresji obrazu.

Funkcja Auto Genre Picture Mode zostanie udostępniona w ramach przyszłych aktualizacji oprogramowania konsoli PS5 i telewizorów BRAVIA, zaplanowanych na koniec 2021 r.

Jeszcze lepsze wrażenia dzięki produktom audio Sony

Telewizory BRAVIA XR znakomicie współpracują z szeregiem produktów audio Sony, w tym zestawem kina domowego HT-A9 oraz soundbarami HT-A7000HT-A5000*. Funkcje Auto HDR Tone Mapping i Auto Genre Picture Mode działają także w przypadku podłączenia tych produktów bezpośrednio do konsoli PS5.

* Wymagana jest aktualizacja oprogramowania. Dostępność od wiosny 2022 r.

Więcej informacji o telewizorach BRAVIA XR „Idealne do PlayStation 5” podano pod adresem https://www.sony.pl/electronics/telewizory-stworzone-z-mysla-o-grach.

Sony przekazuje nabywcom telewizorów BRAVIA XR cyfrowe kody o łącznej wartości 400 zł do PlayStation™Store

Sony Europe B.V. we współpracy z Sony Interactive Entertainment (SIE) rozpoczyna nową promocję dla konsumentów z 20 krajów europejskich (Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Holandii, Belgii, Szwajcarii, Austrii, Grecji, Rumunii, Czech, Słowacji, Węgier, Danii, Norwegii, Szwecji i Finlandii). Mogą w niej wziąć udział nabywcy telewizorów BRAVIA XR[ii], jako pierwszych na świecie wyposażonych w inteligencję poznawczą. Osoby spełniające warunki promocji na terenie Polski otrzymają cyfrowe kody o łącznej wartości 400 zł do wykorzystania w serwisie PlayStation™Store. Oferta dotyczy zakupów wybranych modeli telewizorów w okresie promocji u uczestniczących w niej sprzedawców.

[1] Telewizory BRAVIA XR „Idealne do PlayStation®5” to Z9J, A90J, A80J, X95J i X90J.

[2] Funkcje Auto HDR Tone Mapping i Auto Genre Picture Mode zostaną udostępnione w ramach aktualizacji oprogramowania konsoli PS5 i telewizorów BRAVIA, zaplanowanych na koniec 2021 r.

[3] Wymagana jest gra na PS5 zgodna z formatem 4K / 120 kl./s.

[4] Opóźnienie sygnału wejściowego zmierzono w telewizorze Z9J dla wejścia HDMI i gry 4K 120 kl./s w wewnętrznym środowisku testowym. Opóźnienie w innych modelach i rzeczywistym użytkowaniu lub specyficznych warunkach może być inne. Opóźnienie sygnału wejściowego zmierzone w tych samych warunkach testowych w telewizorach A90J/A80J/X95J/X90J wynosi 8,5 ms.

[5] Wymagana jest aktualizacja oprogramowania konsoli PlayStation®5 i telewizora BRAVIA. Aktualizacje te będą dostępne pod koniec 2021 r.

[6] Termin wydania: marzec 2022 r. W przygotowaniu na PlayStation®

[7] Wymagana jest aktualizacja oprogramowania konsoli PlayStation®5 i telewizora BRAVIA. Dostępność: koniec 2021 r.

[8] Funkcja Auto Genre Picture Mode działa przy włączonym trybie Obraz auto.

[i] „PlayStation”, „DualSense”, „PS5” i „Gran Turismo 7” są zastrzeżonymi znakami towarowymi lub znakami towarowymi Sony Interactive Entertainment Inc.

© 2021 Sony Interactive Entertainment Inc. Opracowanie: Polyphony Digital Inc. „Polyphony Digital logo”, „Gran Turismo” i „GT” są zastrzeżonymi znakami towarowymi Sony Interactive Entertainment Inc. Producenci, samochody, nazwy, marki i powiązane obrazy występujące w tej grze mogą zawierać znaki towarowe i/lub materiały objęte prawami autorskimi odpowiednich posiadaczy. Zobrazowanie lub odtworzenie rzeczywistych miejsc, podmiotów, firm lub organizacji nie ma na celu wskazania lub tworzenia sugestii sponsorowania lub uznawania tej gry przez odpowiednią stronę lub strony. Wszystkie prawa zastrzeżone.

[ii] Telewizor zawiera procesor, który kompleksowo analizuje wiele elementów obrazu w połączeniu z punktami koncentracji uwagi, naśladując sposób widzenia przez człowieka. Według stanu na 7 października 2021 r. żadna inna marka nie zadeklarowała wprost takiej inteligencji poznawczej w swoim procesorze do telewizora. Weryfikacja: Strategy Analytics.