HT-A7000

Sony powiększy gamę urządzeń z dźwiękiem przestrzennym 360 poprzez aktualizację wewnętrznego oprogramowania zaawansowanego soundbara HT-A7000

04 sty, 2022

Firma Sony zapowiedziała wydanie aktualizacji wewnętrznego oprogramowania zaawansowanego soundbara HT‑A7000. Uaktualnienie doda technologię 360 Spatial Sound Mapping, zastosowaną po raz pierwszy w 2021 r. w zestawie kina domowego HT-A9[1]. Z tej innowacyjnej funkcji będzie można skorzystać, łącząc soundbar z nowymi bezprzewodowymi tylnymi głośnikami SA-RS5, które trafią na rynek latem 2022 r., lub z dostępnymi już bezprzewodowymi tylnymi głośnikami SA-RS3S.

Rewolucyjna technologia 360 Spatial Sound Mapping firmy Sony pozwala odczuwać dźwięk z każdego kierunku i odległości. Dzięki funkcji Sound Field Optimization i wbudowanym mikrofonom soundbar określa, gdzie i na jakiej wysokości znajdują się głośniki tylne. Na podstawie tych danych technologia 360 Spatial Sound Mapping dokonuje syntezy fal dźwiękowych, wytwarzając wiele pozornych głośników. W rezultacie rozległe, przestrzenne pole dźwiękowe Sony obejmuje swoim zasięgiem całe pomieszczenie, a do wszystkich słuchaczy dociera jednakowy dźwięk.

Jeszcze lepsze wrażenia można uzyskać, podłączając zgodny telewizor BRAVIA™ XR. Funkcja Acoustic Center Sync[2] zmienia wówczas soundbar i telewizor BRAVIA XR w głośnik centralny w konfiguracji 360 Spatial Sound Mapping1,2. Dźwięk dokładnie pasuje do wyświetlanego obrazu, dzięki czemu rośnie intensywność przeżyć, a ponadto łatwiej jest zrozumieć dialogi.

SA-RS5

Nowe bezprzewodowe głośniki tylne SA-RS5 zwiększające bogactwo i intensywność dźwięku przestrzennego 360 — premiera latem 2022 r.

Nowe bezprzewodowe głośniki tylne Sony SA-RS5[3] są przeznaczone do wybranych modeli soundbarów i w połączeniu z nimi zapewniają optymalną jakość i szeroką charakterystykę kierunkową dźwięku przestrzennego 360. Skierowane w górę jednostki głośnikowe wzbogacają efekt przestrzenny i zwiększają jego intensywność. Wbudowany akumulator[4] umożliwia odtwarzanie nawet przez 10 godzin.

Bezprzewodowe tylne głośniki SA-RS5 — najważniejsze cechy:

sa-rs5

Pełne informacje i dane techniczne zamieszczono pod adresem: https://www.sony.pl/electronics/dodatkowe-glosniki/sa-rs5

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt z lokalnym przedstawicielem Sony lub z:

Loic Malroux, Corporate Communications, Sony Europe Loic.malroux@sony.com

[1] Do słuchania dźwięku przestrzennego 360 zapewnianego przez technologię 360 Spatial Sound Mapping niezbędne są zgodne głośniki tylne (SA-RS3S, SA-RS5) i aktualizacja oprogramowania. Aktualizacja oprogramowania zostanie udostępniona wiosną 2022 r. Aktualizacja OTA (Over-The-Air) soundbara zostanie udostępniona wiosną 2022 r. Do aktualizacji oprogramowania niezbędne jest połączenie z Internetem. Dostępność głośników tylnych zależy od kraju/regionu.

[2] Tryb BRAVIA Acoustic Center Sync jest zgodny z seriami Z9K, A95K, A90K, A80K, X95K, X90K, Z9J, A90J, A80J i X95J.  Dostępność produktów zależy od kraju.

[3] Wymagany jest soundbar HT-A7000 (sprzedawany oddzielnie).

[4] Ładowanie wbudowanego akumulatora trwa około 4 godzin (w przypadku użycia dostarczonego zasilacza sieciowego). Rzeczywisty czas ładowania może odbiegać od podanego ze względu na takie czynniki, jak temperatura otoczenia i warunki pracy.

[5] W przypadku użycia dostarczonego zasilacza sieciowego.