Sony A7 IV

Sony aktualizuje pakiet Camera Remote SDK, dodając nowe funkcje do zastosowań e-commerce

09 lis, 2021

Firma Sony udostępniła zaktualizowaną wersję pakietu do tworzenia oprogramowania (SDK) Camera Remote. Oprócz zgodności z nowym aparatem α7 IV wersja ta wprowadza nowe, ważne funkcje. Ułatwią one podmiotom zewnętrznym tworzenie aplikacji wykorzystujących wiodące na rynku możliwości aparatów Sony.

— Rozszerzenie oferty B2B jest fundamentalnym elementem naszej długoterminowej wizji działań na rynku fotograficznym — mówi Yasuo Baba, dyrektor działu Digital Imaging w Sony Europe B.V. — Od wprowadzenia pierwszego pakietu SDK Camera Remote mieliśmy już okazję współpracować z niezwykle interesującymi klientami, z którymi tworzyliśmy fascynujące zastosowania obrazu cyfrowego. Jesteśmy zdecydowani rozwijać ten pakiet i dodawać do niego nowe narzędzia, kierując się oczekiwaniami klientów.

W udostępnionej już do bezpłatnego pobrania wersji 1.05 pakietu SDK Camera Remote pojawiły się nowe funkcje, ważne zwłaszcza w dziedzinach e-commerce, systemów fotoradarów i tworzenia treści. Nowe „powiadomienie o ukończeniu rejestracji fotografii” zwiększa wydajność podczas ciągłego wykonywania zdjęć. Spełniając życzenia wielu klientów, wprowadzono funkcję „pamięć ostrości i zoomu” iii.

Z myślą o zwiększeniu efektywności pracy dodano nowy tryb zdalny „przesyłanie zawartości”, umożliwiający sprawdzanie materiału, gdy aparat pozostaje na miejscu zdjęć. Z kolei nowa funkcja „szybkość zoomu”, pozwalająca zdalnie sterować szybkością zmian ogniskowej, umożliwia szybszą rejestrację obrazów.iii Aby zapobiec błędom w działaniu, twórcy oprogramowania mogą również wyłączyć przyciski na aparacie za pomocą funkcji „blokada elementów sterujących”.iv

Zgodne aparaty

Firma Sony jest liderem na rynku pełnoklatkowych aparatów bezlusterkowych, a jej aparaty są cenione za szybkość, jakość obrazu, rozdzielczość, małe wymiary i bogatą ofertę obiektywów.

Pakiet SDK Camera Remote może służyć do sterowania kilkoma aparatami z oferty Sony. Pełna lista obsługiwanych modeli jest zamieszczona tutaj.

Wszystkie te aparaty są wyposażone w opracowane przez Sony, renomowane przetworniki obrazu CMOS Exmor R™ i Exmor RS™ o rozdzielczości od 12 do 61 megapikseli oraz procesory obrazu Sony BIONZTM. Ich użytkownicy mają do wyboru ponad 60 obiektywów z mocowaniem typu E.

O pakiecie SDK Camera Remote

Pakiet SDK Camera Remote pozwala zdalnie zmieniać ustawienia aparatów Sony przy użyciu komputera i obsługiwać takie funkcje, jak wyzwalanie migawki czy podgląd obrazu na żywo. Dzięki niemu twórcy oprogramowania mogą tworzyć aplikacje dostosowane do specyficznych potrzeb biznesowych i integrować profesjonalny sprzęt firmy Sony z dronami i fotoradarami, gdzie pierwszorzędną rolę odgrywa miniaturyzacja. Potencjalne zastosowania obejmują również medycynę, oświatę, administrację państwową i e-commerce.

Dalsze informacje można znaleźć pod adresem www.sony.eu/businesssolutions.

Znaki towarowe lub zastrzeżone znaki towarowe stanowią własność odpowiednich właścicieli.

[i] Zgodność z ILCE-7M4.

[ii] Zgodność z DSC-RX0M2. Wymagana aktualizacja oprogramowania do najnowszej wersji.

[iii] Tylko obiektyw z elektryczną regulacją zoomu. Rzeczywista szybkość zoomu zależy od specyfikacji obiektywu.

[iv] Wymagany jest wybór ustawień w aparacie i użycie jego funkcji.