Sony World Photography Awards 2022

Ogłoszono zdobywcę nagrody Poland National Award w konkursie Sony World Photography Awards 2022

08 lut, 2022

World Photography Organisation i Sony Polska mają przyjemność poinformować, że nagrodę Poland National Award w konkursie Sony World Photography Awards 2022 otrzymał Marcin Giba.

Program National Award to wspólna inicjatywa World Photography Organisation i Sony służąca promowaniu lokalnych fotografów z całego świata. Do tegorocznej edycji zakwalifikowano zdjęcia z 61 krajów.

Na konkurs Sony World Photography Awards 2022 napłynęło łącznie ponad 340 tysięcy fotografii z 211 krajów i terytoriów. Zwycięzców konkursu National Award wyłoniono spośród autorów ponad 170 tysięcy zdjęć zgłoszonych na konkurs otwarty.

Marcina Gibę nagrodzono za zdjęcie zatytułowane Turquoise Lake („Turkusowe jezioro”), zgłoszone na konkurs otwarty w kategorii Krajobraz. Zdjęcie, zrobione w Polsce w 2021 r., ukazuje wybrzeże jeziora o niezwykłych, turkusowych wodach.

Zdobywca nagrody Poland National Award pochodzi z Rybnika. Ukończył Instytut Twórczej Fotografii na Uniwersytecie Śląskim w Opawie (Czechy). Fotografuje od ponad 20 lat. Jest dyrektorem artystycznym Rybnickiego Festiwalu Fotografii. Marcin Giba za swoje prace był wielokrotnie nagradzany.

Jest mi niezmiernie miło, że to właśnie moje zdjęcie zostało uhonorowane nagrodą Poland National Award — mówi zwycięzca. — To dla mnie ogromne wyróżnienie! Fotografię turkusowego jeziorka wykonałem w Polsce za pomocą drona, jesienią 2021 roku. Niech nikogo nie zwiedzie niezwykły błękit wody i kolor piasku: tam nie można się kąpać, a woda jest trująca. Ten krajobraz to wynik ingerencji człowieka w środowisko naturalne. Zdjęcie pochodzi z mojego długoterminowego projektu Podniebne Obrazy, z cyklu Natural.

Jako zdobywca nagrody Poland National Award Marcin Giba otrzyma cyfrowy sprzęt fotograficzny Sony, a jego zdjęcie znajdzie się na wystawie Sony World Photography Awards oraz w pamiątkowym albumie.

Nazwiska zwycięzców konkursu studenckiego, młodzieżowego, otwartego i profesjonalnego Sony World Photography Awards 2022 zostaną ogłoszone 12 kwietnia 2022 r. Nagrodzone prace będą prezentowane od 13 kwietnia do 2 maja 2022 r. na wystawie w londyńskim Somerset House. Dalsze informacje o zwycięzcach i laureatach można znaleźć pod adresem www.worldphoto.org

INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE

O KONKURSIE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Organizowany przez World Photography Organisation, znany na całym świecie konkurs Sony World Photography Awards należy do największych światowych wydarzeń w branży fotograficznej. Udział w konkursie, który odbywa się już po raz piętnasty, jest darmowy. SWPA to globalny głos całego środowiska fotograficznego i okazja do wglądu w świat współczesnej fotografii. Uczestniczący w nim fotografowie — zarówno uznani, jak i początkujący — mają okazję do prezentacji swoich prac w skali globalnej. W ramach konkursu SWPA wyróżnieni zostają także najbardziej wpływowi artyści zajmujący się fotografią — otrzymują oni nagrodę za wybitny wkład w fotografię. W 2022 r. laureatem tej nagrody został znakomity kanadyjski fotograf Edward Burtynsky, dołączając tym samym do znamienitej listy największych nazwisk w branży, takich jak Martin Parr, William Eggleston, Candida Hofer, Nadav Kander, Gerhard Steidl czy Graciela Iturbide. Prace zwycięzców i finalistów konkursu prezentowane są na prestiżowej, corocznie organizowanej wystawie w londyńskim Somerset House. worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

INFORMACJA O WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

World Photography Organisation to globalna platforma inicjatyw związanych z fotografią.  Działamy w blisko 220 krajach, a naszym celem jest ożywianie dyskusji na tematy związane z fotografią poprzez promowanie najlepszych obrazów i fotografów naszej planety. Szczycimy się budowaniem trwałych relacji z fotografami oraz czołowymi partnerami branżowymi z całego świata. Do imprez organizowanych przez cały rok pod szyldem World Photography Organisation należy Sony World Photography Awards — jeden z czołowych światowych konkursów fotograficznych — oraz PHOTOFAIRS: czołowe międzynarodowe targi sztuki poświęcone fotografii. Więcej informacji można znaleźć pod adresem worldphoto.org. World Photography Organisation prowadzi profile w serwisach Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) i LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Nasze hasztagi: #sonyworldphotographyawards #swpa #swpanews.

SONY GROUP CORPORATION

Sony Group Corporation to firma twórczej rozrywki opartej na solidnych fundamentach technologicznych. Działając na rynku gier, serwisów sieciowych, muzyki, filmów, produktów i rozwiązań elektronicznych, rozwiązań do obrazowania i detekcji oraz usług finansowych, Sony stawia sobie za cel wypełnianie świata emocjami dzięki potencjałowi kreatywności i technologii. Dalsze informacje: sony.com/en

Marcin Giba, Poland, Winner, National Awards, Sony World Photography Awards 2022