X90J PS5

Najnowsza oferta PlayStation™Store dla nabywców telewizorów BRAVIA XR

07 paź, 2021

Każdy nabywca wybranyh telewizorów BRAVIA XR będzie mógł otrzymać cyfrowe kody o łącznej wartości 400 zł do wykorzystania w serwisie PlayStation™Store[i]

Sony Europe B.V. we współpracy z Sony Interactive Entertainment (SIE) rozpoczyna nową promocję dla konsumentów z 20 krajów europejskich (Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Holandii, Belgii, Szwajcarii, Austrii, Grecji, Rumunii, Czech, Słowacji, Węgier, Danii, Norwegii, Szwecji i Finlandii). Mogą w niej wziąć udział nabywcy telewizorów BRAVIA XR[ii], jako pierwszych na świecie wyposażonych w inteligencję poznawczą. Osoby spełniające warunki promocji na terenie Polski otrzymają cyfrowe kody o łącznej wartości 400 zł do wykorzystania w serwisie PlayStation™Store. Oferta dotyczy zakupów wybranych modeli telewizorów w okresie promocji u uczestniczących w niej sprzedawców.

Telewizory BRAVIA XR wyświetlają niezwykle realistyczne obrazy, pełne żywych kolorów i atrakcyjnych dla oka kontrastów. Uzupełnieniem warstwy wizualnej jest technologia dźwięku Sound-from-Picture Reality™, przenosząca w środek akcji zarówno miłośników kina, jak i zapalonych graczy. Seria BRAVIA XR spełni wszystkie oczekiwania graczy, zapewniając im naturalne kolory, realistyczne szczegóły, szybkość reakcji i wciągający dźwięk, a także obsługę pewnych cech standardu HDMI 2.1. Małe opóźnienie sygnału wejściowego, które w modelach Z9J wynosi jedynie 6,0 ms[iii], przekłada się na płynność i szybkość reakcji podczas strzelania, zmagań sportowych i w innych grach z szybką akcją.

„Mózgiem” nowej serii BRAVIA XR jest procesor Cognitive Processor XR. Naśladuje on działanie ludzkiego wzroku i słuchu przy zastosowaniu zupełnie nowych technik przetwarzania, wykraczających poza tradycyjną sztuczną inteligencję. Kiedy człowiek patrzy na różne obiekty, nieświadomie skupia uwagę na pewnych punktach. Procesor Cognitive Processor XR dzieli ekran na wiele stref i wykorzystuje inteligencję poznawczą do ustalenia, gdzie w obrazie znajdują się takie „punkty koncentracji uwagi”. W przeciwieństwie do standardowej sztucznej inteligencji (SI), która rozdzielnie wykrywa i analizuje kolor, kontrast, detale i inne elementy obrazu, nowy procesor Cognitive Processor XR może kompleksowo analizować szereg elementów, tak samo jak ludzki mózg. W rezultacie każdy element jest korygowany w powiązaniu z pozostałymi, a cała scena wygląda spójnie i naturalnie — czego nie zapewni standardowa sztuczna inteligencja.

Analizując sygnał, układ Cognitive Processor XR może też ustalić położenie źródła dźwięku, by następnie idealnie dostosować dźwięk do obrazu na ekranie. Procesor przekształca też każdy sygnał audio w dźwięk przestrzenny 3D, tworząc wciągające, bardziej realistyczne pole dźwiękowe. Niespotykane dotąd możliwości przyswajania, analizy i rozumienia dużych ilości danych pozwalają zoptymalizować każdy piksel, klatkę i scenę, by ostatecznie wygenerować najbardziej realistyczny obraz i dźwięk w historii Sony.

Więcej informacji o telewizorach BRAVIA XR można znaleźć pod adresem https://www.sony.pl/electronics/telewizory-bravia-xr

Więcej o promocji BRAVIA XR i kodach cyfrowych do PlayStation Store: www.sony.pl/promo/tv

„PlayStation Family mark”, „PlayStation” i „PlayStation Shapes Logo” są znakami towarowymi lub zastrzeżonymi znakami towarowymi Sony Interactive Entertainment Inc. jest zastrzeżonym znakiem towarowym Sony Group Corporation.

[i] Daty promocji zależą od kraju. Regulamin, informacje o sklepach uczestniczących w promocji oraz instrukcję uzyskiwania kodów zamieszczono pod adresem www.sony.pl/promo/tv

[ii] Telewizor zawiera procesor, który kompleksowo analizuje wiele elementów obrazu w połączeniu z punktami koncentracji uwagi, naśladując sposób widzenia przez człowieka. Według stanu na 7 października 2021 r. żadna inna marka nie zadeklarowała wprost takiej inteligencji poznawczej w swoim procesorze do telewizora. Weryfikacja: Strategy Analytics.

[iii] Opóźnienie sygnału wejściowego zmierzono w telewizorze Z9J dla wejścia HDMI i gry 4K 120 kl./s w wewnętrznym środowisku testowym. Opóźnienie w innych modelach i rzeczywistym użytkowaniu lub specyficznych warunkach może być inne. Opóźnienie sygnału wejściowego zmierzone w takich samych warunkach testowych w telewizorach A90J/A80J/X95J/X90J wynosi 8,5 ms, a w X85J — 7,2 ms.