65X95J

Flagowy telewizor Sony Full Array LED 4K HDR BRAVIA XR X95J w wersji 65″ już dostępny w sklepach

31 sie, 2021

65-calowy telewizor Full Array LED 4K HDR BRAVIA XR X95J już dostępny u wybranych dealerów w Polsce

Firma Sony poinformowała, że telewizory Full Array LED 4K HDR BRAVIA XR X95J z ekranem 65″ są już dostępne w sklepach. Modele z serii X95J są flagowymi telewizorami Full Array LED 4K HDR z rodziny Sony BRAVIA XR, wyróżnionymi nagrodą CES 2021 Innovation Award[i]. W pełni wykorzystują potencjał nowego, pionierskiego procesora Cognitive Processor XR™, który naśladuje działanie ludzkiego wzroku i słuchu przy zastosowaniu zupełnie nowych technik przetwarzania, wykraczających poza tradycyjną sztuczną inteligencję.

Kiedy człowiek patrzy na różne obiekty, nieświadomie skupia uwagę na pewnych punktach. Procesor Cognitive Processor XR™ dzieli ekran na wiele stref i wykorzystuje inteligencję poznawczą do ustalenia, gdzie w obrazie znajdują się takie „punkty koncentracji uwagi”. W przeciwieństwie do standardowej sztucznej inteligencji (SI), która rozdzielnie wykrywa i analizuje kolor, kontrast, detale i inne składowe obrazu, nowy procesor Cognitive Processor XR może kompleksowo analizować szereg elementów, tak samo jak ludzki mózg. W rezultacie każdy element jest korygowany w powiązaniu z pozostałymi, a cała scena wygląda spójnie i naturalnie — czego nie zapewni standardowa sztuczna inteligencja.

Analizując sygnał, układ Cognitive Processor XR może też ustalić położenie źródła dźwięku, by następnie idealnie dostosować dźwięk do obrazu na ekranie. Procesor przekształca też każdy sygnał audio w dźwięk przestrzenny 3D, tworząc wciągające, bardziej realistyczne pole dźwiękowe. Niespotykane dotąd możliwości przyswajania, analizy i rozumienia dużych ilości danych pozwalają zoptymalizować każdy piksel, klatkę i scenę, by ostatecznie wygenerować najbardziej realistyczny obraz i dźwięk w historii Sony.

Telewizory LED 4K HDR BRAVIA XR X95J, tak jak wszystkie modele BRAVIA XR, są wyposażone w platformę BRAVIA CORE™, pozwalającą oglądać wybrane pozycje z najnowszej oferty SPE i klasycznego repertuaru, jak również najbogatszą kolekcję materiałów w formacie IMAX Enhanced. Platforma BRAVIA CORE jako pierwsza na rynku wykorzystuje technologię Pure Stream™, umożliwiając strumieniową transmisję z prędkością do 80 Mb/s i uzyskanie jakości będącej niemal bezstratnym odpowiednikiem BD UHD.

Telewizor X95J jest także atrakcyjną propozycją dla graczy. Obsługuje szereg funkcji standardu HDMI 2.1, takich jak 4K 120 kl./s, VRR[ii] czy ALLM, dzięki czemu po podłączeniu konsoli nowej generacji zapewnia płynność gry i dużą szybkość reakcji.

Dostępność

Telewizor Full Array LED 4K HDR BRAVIA XR X95J 65″ trafia właśnie do sprzedaży i można go zamawiać w wybranych krajach[iii]. Dalszych informacji należy szukać na lokalnej stronie internetowej Sony pod adresem www.sony.pl.

Telewizory Full Array LED 4K HDR BRAVIA XR X95J (modele 85″, 75″ i 65″) — cechy i funkcje:

– KONIEC –

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt z lokalnym przedstawicielem Sony lub z:

Piotr Papaj, Corporate Communications, Sony Europe

Piotr.Papaj@sony.com

[i] Wyróżnienie dla modelu 85″.

[ii] VRR wymaga aktualizacji wewnętrznego oprogramowania.

[iii] Dostępność modeli i harmonogram zależą od kraju.

[iv] Użytkownicy mogą oglądać filmy i programy telewizyjne w systemie Dolby Vision i Dolby Atmos ze zgodnych serwisów streamingowych, takich jak Netflix, poprzez preinstalowane w telewizorze aplikacje do streamingu lub zgodny odtwarzacz multimedialny z funkcją streamingu podłączony do telewizora łączem HDMI. Wymagane są przewody HDMI® sprzedawane oddzielnie.

[v] Model 65″ nie jest wyposażony w technologię X-Anti Reflection.

[vi] VRR wymaga aktualizacji wewnętrznego oprogramowania.

[vii] W ustawianą na trzy sposoby podstawę wyposażone są tylko modele 85″ i 75″ (podstawa modelu 65″ jest ustawiana na dwa sposoby)

[viii] Informacje o krajach i dostępności zostaną podane w późniejszym terminie.

[ix] Liczba i oferta tytułów zależą od modelu i mogą ulec zmianie.

[x] Elementem platformy BRAVIA CORE jest technologia Pure Stream™ do strumieniowej transmisji z prędkością 30–80 Mb/s. Do korzystania z Pure Stream™ z prędkością 30 Mb/s konieczne jest łącze internetowe o prędkości nie mniejszej niż 43 Mb/s. Do korzystania z Pure Stream™ z prędkością 80 Mb/s konieczne jest łącze internetowe o prędkości nie mniejszej niż 115 Mb/s. Platforma BRAVIA CORE nie ponosi odpowiedzialności za ograniczenia sieci lub jej przepustowość. Mogą obowiązywać ograniczenia lub warunki dostawcy usługi sieciowej.

[xi] Usługi wchodzące w skład Google TV podlegają odpowiednim regulaminom i mogą zostać zmienione lub wyłączone bez powiadomienia.

[xii] Funkcje Apple® AirPlay® 2 i HomeKit™ będą dostępne w modelach ZF9, AF9, ZG9, AG9, XG95 i XG85 (85″, 75″, 65″ i 55″) z roku modelowego 2019 / modelach ZH8, A9, A8, XH95 i XH90 z roku modelowego 2020 / modelach Z9J, A90J, A80J, X95J, X90J, X85J i X81J/X80J z roku modelowego 2021. Do użycia funkcji AirPlay 2 i HomeKit wymagane jest urządzenie z systemem iOS 12.3 lub nowszym albo komputer Mac z systemem macOS 10.14.5. Apple, AirPlay, HomeKit, iPhone, iPad, Mac i macOS są znakami towarowymi Apple Inc. zastrzeżonymi w Stanach Zjednoczonych i innych krajach.

[xiii] Wymagany jest plan umożliwiający strumieniową transmisję z serwisu Netflix. Możliwość wykorzystania materiałów 4K Ultra HD zależy od rodzaju planu w serwisie Netflix, łącza internetowego, możliwości urządzenia i dostępności treści. www.netflix.com/termsofuse