HT-A5000

Firma Sony zapowiada nowy, 5.1.2 kanałowy soundbar HT-A5000 z systemami Dolby Atmos i DTS:X, wprowadzający nowy wymiar do kina domowego

09 wrz, 2021

Firma Sony poinformowała o wprowadzeniu do oferty nowego, 5.1.2‑kanałowego soundbara HT-A5000 z systemem Dolby Atmos® i renomowanymi, firmowymi technologiami audio Vertical Surround Engine i S-Force PRO Front Surround, zapewniającymi filmowe emocje we własnych czterech ścianach.

Znakomity dźwięk przestrzenny

Soundbar HT-A5000 jest wyposażony w zaawansowaną technologię dźwięku przestrzennego Sony Vertical Surround Engine, a dzięki zgodności z najnowszymi formatami audio, takimi jak Dolby Atmos® i DTS:X®, pozwala doświadczyć kinowych emocji we własnym domu. Połączenie przednich głośników, głośników skierowanych w górę i opracowanej przez firmę Sony technologii przetwarzania sygnału umożliwia przemieszczanie źródeł dźwięku w pionie, zatem soundbar HT-A5000 zapewnia dźwięk dobiegający znad głowy bez instalowania głośników sufitowych. Wytwarza też realistyczne, wielowymiarowe pole dźwiękowe, dzięki czemu filmowe wieczory z rodziną sprawiają jeszcze więcej przyjemności.

W soundbarze HT-A5000 wykorzystano też technologię S-Force PRO Front Surround, dodatkowo rozszerzającą poziome pole dźwiękowe. Dzięki przednim głośnikom X-Balanced Speaker Unit i firmowej technologii przetwarzania cyfrowej przestrzeni dźwiękowej można słuchać intensywnego dźwięku w wirtualnym, poziomym polu o dużej szerokości.

Doskonały efekt przestrzenny w każdym pomieszczeniu

W uzyskaniu zoptymalizowanego, bardziej intensywnego dźwięku pomaga funkcja Sound Field Optimization. Za pomocą wbudowanego mikrofonu mierzy ona wysokość i szerokość pomieszczenia oraz określa położenie dodatkowego subwoofera i głośników tylnych, a następnie dostosowuje dźwięk do geometrii pomieszczenia. Do pracy funkcji Sound Field Optimization nie są potrzebne dodatkowe urządzenia — wystarczy przeprowadzić prosty proces kalibracji, uruchamiany podczas początkowej konfiguracji lub z poziomu głównego menu.

Wysoka jakość dźwięku

Dzięki połączeniu szeregu głośników o dużej wydajności soundbar HT-A5000 odtwarza czysty dźwięk w szerokim zakresie częstotliwości. Dwa wbudowane subwoofery wytwarzają głęboki bas, a dwa głośniki skierowane w górę emitują dźwięk, który po odbiciu od sufitu dobiega znad głowy.

Z kolei dwa liniowe głośniki wysokotonowe są źródłem dźwięku, który odbijając się od ścian, rozszerza efekt przestrzenny poza obrys samego telewizora.

Głośniki skierowane w górę, dwa wbudowane subwoofery i przednie głośniki  zostały wykonane w technologii X-Balanced Speaker Unit ze specjalnie powiększonymi membranami w kształcie prostokąta. Taka konstrukcja zwiększa poziom ciśnienia akustycznego, co przekłada się na mocniejszy bas i czystsze wokale.

Działający w czasie rzeczywistym system DSEE ExtremeTM wykorzystuje technologię Edge-AI do przetwarzania skompresowanych plików cyfrowych. Przywraca on wysokie częstotliwości zanikające podczas kompresji, by zapewnić słuchaczowi bogatsze, pełniejsze wrażenia.

Słuchanie muzyki zgodnie z zamysłem twórców

Soundbar HT-A5000 to atrakcyjna propozycja dla miłośników muzyki. Dźwięk o wysokiej rozdzielczości umożliwia słuchanie muzyki zgodnie z zamysłem wykonawcy, a technologia 360 Reality Audio[2] pozwala zaznać zupełnie nowych wrażeń, równie realistycznych jak na koncercie. Nagrania 360 Reality Audio są dostępne w serwisach Amazon Music HD, Deezer, nugs.net i TIDAL [3].

Soundbar HT-A5000 jest wyposażony w szereg technologii ułatwiających słuchanie muzyki, jak Spotify ConnectTM, Chromecast built-in™, Apple Airplay 2, Bluetooth® i Wi-Fi. Aby strumieniowo przesyłać ulubione nagrania, wystarczy stuknąć w ekran telefonu. Oznacza to, że wysoka jakość dźwięku może być udziałem wszystkich członków rodziny.

Bardziej realistyczna rozrywka

Soundbar HT-A5000 w pełni zachowuje pierwotną jakość, kolory i głębię obrazu filmowego. Obsługuje najnowsze formaty, w tym 8K HDR, 4K 120 kl./s i Dolby Vision®, przez co gry i filmy stają się jeszcze bardziej emocjonujące.

Dodatkowa głębia basu i dźwięk przestrzenny z oferowanych oddzielnie głośników

Aby odtwarzane niskie częstotliwości zyskały dodatkową moc, można dodać sprzedawany oddzielnie subwoofer. Do wyboru są dwa modele — oba pogłębiają bas, poprawiają wyrazistość mowy i zwiększają wierność słuchanego dźwięku. Subwoofer SA-SW5 ma moc 300 W, a jego 180‑milimetrowy głośnik w układzie z membraną bierną wytwarza głęboki, bogaty bas. SA-SW3 to kompaktowy, 200-watowy subwoofer bass reflex z  głośnikiem 160 mm. W ofercie znajdują się również tylne głośniki SA-RS3S, rozszerzające efekt przestrzenny dźwiękiem o mocy 100 W. Głośniki te są przystosowane do montażu na ścianie.

Idealne dopasowanie do telewizora Sony

Soundbar HT-A5000 idealnie uzupełnia zgodne telewizory BRAVIATM[4], zapewniając najlepszą jakość obrazu i dźwięku, a w rezultacie intensywne wrażenia audiowizualne. Technologia Acoustic Center Sync zmieni telewizor w głośnik centralny — wystarczy podłączyć go przewodem dostarczonym z soundbarem. Dzięki idealnemu dopasowaniu dźwięku do obrazu dialogi dobiegają dokładnie z miejsca, w którym postaci znajdują się na scenie.

Soundbar znakomicie współpracuje z nowymi telewizorami BRAVIA. Dzięki zintegrowanemu interfejsowi użytkownika jego ustawienia automatycznie pojawiają się w menu „Szybkie ustawienia”[5].

Eleganckie wzornictwo i łatwa obsługa — idealne w domu

Soundbar HT-A5000 doskonale wygląda w domowym salonie. Utrzymany jest w eleganckiej, minimalistycznej stylistyce wielokierunkowego bloku z finezyjnie zaokrąglonymi brzegami. Można go bezprzewodowo połączyć z telewizorem, a przygotowanie do pracy ułatwia interfejs HDMI eARC, wejście optyczne i port USB. Kolejna zaleta soundbara HT-A5000 to współpraca z Asystentem Google[6] i asystentem Amazon Alexa[7]. Po dodaniu soundbara do grupy głośników w aplikacji Google Home można wypowiadać polecenia do urządzenia z Asystentem Google, by rozpocząć odtwarzanie, zmienić głośność i wybrać wiele innych funkcji.

Soundbar HT-A5000 będzie można nabyć na początku 2022 r.

Dane techniczne produktu znajdują się pod adresem: https://www.sony.pl/electronics/soundbary/ht-a5000

Więcej wiadomości z firmy Sony można znaleźć pod adresem https://www.sony.eu/presscentre

[1] Tryb BRAVIA™ Acoustic Center Sync jest zgodny tylko z seriami Z9J, A90J, A80J i X95J. Dostępność produktów zależy od kraju.

[2] Wymagane jest pobranie aplikacji Sony | Music Center. Może być wymagana subskrypcja we współpracującym internetowym serwisie muzycznym. Mogą obowiązywać regulaminy, warunki, konta i płatności określone przez podmioty zewnętrzne. Dostępność współpracujących serwisów zależy od kraju/regionu. Informacje o zgodności aplikacji i współpracujących serwisach są zamieszczone pod adresem www.sony.net/360RA/.

[3] Dostępność zależy od kraju.

[4] Tryb BRAVIA™ Acoustic Center Sync jest zgodny tylko z seriami Z9J, A90J, A80J i X95J. Dostępność produktów zależy od kraju.

[5] Integracja interfejsu użytkownika działa w seriach Z9J, A90J, A80J, X95J, X90J, X85J i X80J. Dostępność produktów zależy od kraju.

[6] Google, Google Home i Chromecast built-in są znakiem towarowym Google LLC. Asystent Google nie jest dostępny we wszystkich językach i krajach.

[7] Amazon Alexa oraz wszystkie odnośne logo są znakami towarowymi Amazon.com Inc. lub jego podmiotów zależnych. Asystent Amazon Alexa jest dostępny w wybranych językach i krajach/regionach