Sony Bravia XR 2022 line-up

Firma Sony przedstawia linię telewizorów BRAVIA XR na 2022 r., wyposażonych w technologie XR Backlight Master Drive w modelach Mini LED i XR Triluminos Max w nowych modelach OLED

04 sty, 2022

Powiększona oferta nowych paneli z technologiami firmy Sony zapewniającymi maksymalną intensywność wrażeń audiowizualnych

Firma Sony Europe B.V. zapowiedziała wprowadzenie na rynek nowej serii telewizorów BRAVIA XR, w tym Mini LED MASTER Series Z9K (8K) X95K (4K), OLED 4K MASTER Series A95K, MASTER Series A90K A80K oraz LED 4K X90K.

Pracujący pod kontrolą procesora Cognitive Processor XR™ system XR Backlight Master Drive precyzyjnie steruje technologicznie najnowszym podświetleniem Mini LED w telewizorach z serii Z9K i X95K, nadając jasności wyjątkowy poziom. Rezultat to niespotykany dotąd zakres dynamiczny, który przekłada się na olśniewające światła, głęboką czerń i piękne, naturalne odcienie pośrednie, a także niemal całkowitą eliminację poświaty wokół najjaśniejszych fragmentów. Procesor Cognitive Processor XR™ steruje również nowym panelem OLED telewizora A95K z technologią XR Triluminos Max, która zapewnia najszerszą paletę barw i wyświetla naturalne, piękne kolory i odcienie. Obraz na ekranie telewizora A95K składa się z milionów niezależnych, samoświecących pikseli, które rozszerzają paletę barw i zapewniają nowe wrażenia.

Dzięki tym innowacjom firma Sony może zapewnić widzom najlepsze i najbardziej poruszające doznania, wiernie oddające intencje twórców. Podczas oglądania filmów ulepszone technologie Acoustic Surface Audio+™ w modelach OLED i Acoustic Multi-Audio™ w modelach LED precyzyjnie dopasowują położenie źródła dźwięku do obrazu na ekranie, zapewniając intensywne wrażenia audiowizualne. W nowej linii telewizorów pojawiły się także funkcje, które pozwalają wzbogacić domową rozrywkę i dostosować ją do indywidualnych wymagań. Opracowany wspólnie z platformą Netflix tryb Netflix Adaptive Calibrated Mode[1] automatycznie dostosowuje przetwarzanie obrazu do jasności otoczenia, dzięki czemu ulubione programy i filmy wyglądają w każdych warunkach dokładnie tak, jak chcieli tego twórcy. Z kolei wprowadzony przez firmę Sony nowy tryb BRAVIA CORE Calibrated Mode automatycznie dostosowuje ustawienia obrazu do pierwotnej wizji twórców[2]. Te użyteczne funkcje ulepszające obraz działają także podczas gry. Wszystkie telewizory BRAVIA XR z 2022 r. będą oznaczone jako „Idealne do PlayStation®5”[3], co oznacza, że mają dwie specjalne funkcje PlayStation®5 (PS5): Auto HDR Tone Mapping[4] (automatyczne odwzorowywanie odcieni HDR) i Auto Genre Picture Mode[5] (dostosowywanie trybu obrazu do gatunku).

W tym roku firma Sony wprowadza także nowo opracowaną, oryginalną kamerę BRAVIA CAM[6]. Urządzenie to rozpoznaje, gdzie siedzą użytkownicy i odpowiednio dostosowuje obraz i dźwięk. Wprowadza także wiele nowych możliwości, jak sterowanie gestami czy czat wideo.

Rosnący popyt na telewizory z dużym ekranem może oznaczać większe zużycie surowców i energii. Firma Sony jest jednak zaangażowana w ideę zrównoważonego rozwoju, począwszy od fazy projektowania urządzenia aż po efekt końcowy na ekranie. Globalny plan środowiskowy firmy Sony „Droga do zera” służy urzeczywistnieniu wizji zrównoważonego społeczeństwa poprzez osiągnięcie zerowego śladu ekologicznego w całym cyklu życia produktów i działalności biznesowej do roku 2050. Mając na uwadze te cele, w telewizorach z linii na 2022 r. wykorzystano SORPLAS™ — opracowane przez Sony tworzywo sztuczne o wysokiej zawartości surowców wtórnych. Użycie SORPLAS[7] zwiększa wykorzystanie materiałów pochodzących z recyklingu bez uszczerbku dla wzornictwa i trwałości, a zmniejsza zużycie plastiku z surowców pierwotnych nawet o 60%[8], co odpowiada około 140 milionom płyt kompaktowych. Co więcej, moduł BRAVIA CAM firmy Sony rozpoznaje, że widzowie nie siedzą już przed telewizorem, i może przyciemnić ekran w celu oszczędzania energii.

Najważniejsze cechy telewizorów BRAVIA XR na 2022 r.:

Nowe modele telewizorów Sony i ich najważniejsze cechy

85_Z9K

Z9K 85''

Z9K — telewizory Mini LED 8K MASTER Series 85″ i 75″:

Więcej informacji o telewizorze Z9K można znaleźć pod adresem: https://www.sony.pl/electronics/telewizory/z9k-series

65 A95K

A95K 65''

A95K — telewizory OLED MASTER Series 65″ i 55″:

Więcej informacji o telewizorze A95K można znaleźć pod adresem: https://www.sony.pl/electronics/telewizory/a95k-series

65_X95J

X95J 65''

X95K — telewizory Mini LED 4K 85″, 75″ i 65″:

Więcej informacji o telewizorze X95K można znaleźć pod adresem: https://www.sony.pl/electronics/telewizory/x95k-series

48 A90K

A90K 48''

A90K — telewizory OLED MASTER Series 48″ i 42″:

Więcej informacji o telewizorze A90K można znaleźć pod adresem: https://www.sony.pl/electronics/telewizory/a90k-series

65 A80K

A80 65''

A80K — telewizory OLED 77″, 65″ i 55″:

Więcej informacji o telewizorze A80K można znaleźć pod adresem: https://www.sony.pl/electronics/telewizory/a80k-a83k-a84k-series

65 X90K

X90K 65''

X90K — telewizory LED 4K 85″, 75″, 65″ i 55″:

Więcej informacji o telewizorze X90K można znaleźć pod adresem: https://www.sony.pl/electronics/telewizory/x90k-x93k-x94k-series

65 X85K

X85K 65''

X85K — telewizory LED 4K 85″, 75″, 65″, 55″, 50″ i 43″:

65 X80K

X80K 65''

X80K — telewizory LED 4K 75″, 65″, 55″, 50″ i 43″:

Więcej informacji o telewizorze X80K można znaleźć pod adresem: https://www.sony.pl/electronics/telewizory/x80k-x81k-series

Ceny i dostępność

Informacje o cenach i dostępności w Europie zostaną podane w późniejszym terminie.

Więcej informacji o nowych modelach telewizorów Sony można znaleźć w materiale wideo z premiery serii Sony BRAVIA XR tutaj lub na stronie internetowej BRAVIA XR: https://www.sony.pl/electronics/bravia-xr.

Więcej informacji o wszystkich telewizorach Sony można znaleźć na stronie https://www.sony.pl/electronics/tv/t/tv.

Więcej informacji o wszystkich soundbarach Sony można znaleźć na stronie https://www.sony.pl/electronics/kino-domowe/t/soundbary.

[1] Wymagana jest subskrypcja w serwisie Netflix. Dostępność 4K Ultra HD zależy od planu abonamentowego Netflix, usługi internetowej, możliwości urządzenia i dostępności treści. www.netflix.com/termsofuse

[2] Dotyczy klientów, którzy zakupią kwalifikujący się telewizor i zarejestrują się w BRAVIA CORE™ do 23.02.24. Liczba tytułów, kredytów i czas realizacji/oglądania oraz wybór różnią się w zależności od modelu telewizora i mogą ulec zmianie. Informacje o kwalifikujących się telewizorach oraz warunki i zasady: https://www.sony.net/bravia-core. Wymagane jest członkostwo w programie BRAVIA CORE. Usługi sieciowe, zawartość oraz system operacyjny i oprogramowanie produktu mogą podlegać oddzielnym lub zewnętrznym warunkom i zasadom oraz mogą zostać zmienione, przerwane lub zaprzestane w dowolnym momencie i mogą wymagać opłat, rejestracji i podania informacji o karcie kredytowej.

[3] Input lag mierzony za pomocą wejścia HDMI w grach 4K/120fps, który może się różnić w zależności od specyfiki użytkowania. Wymagana jest gra obsługująca 4K/120fps.

[4] Auto HDR Tone Mapping – Aktualizacja oprogramowania na konsoli PlayStation®5 i telewizorze(automatyczna lub inicjowana przez użytkownika). Aby aktywować funkcję należy ją włączyć podczas pierwszego parowania telewizora i PS5 lub odłączyć telewizor i PS5, przeprowadzić reset fabryczny i włączyć funkcję podczas wstępnej konfiguracji. Funkcja jest obsługiwana tylko gdy PS5 i TV są połączone bezpośrednio. Dotyczy wszystkich modeli BRAVIA XR oraz X85K, X85J, X80K, X80J, XH90.

[5] Tryb Auto Genre Picture – Aktualizacja oprogramowania w konsoli PlayStation®5 i telewizorze (automatyczna lub inicjowana przez użytkownika). Funkcja działa, gdy tryb automatycznego obrazu w telewizorze jest ustawiony na ON i jest obsługiwana tylko, gdy PS5 i telewizor są podłączone bezpośrednio. Stosowane modele: Dotyczy wszystkich modeli BRAVIA XR oraz X85K, X85J, X80K, X80J, XH90.

[6] Funkcje modułu BRAVIA CAM (z wyjątkiem czatu wideo) wymagają aktualizacji wewnętrznego oprogramowania.

[7] Użycie tworzywa SORPLAS™ do produkcji części zależy od okresu produkcji.

[8] W porównaniu z modelami z 2018 r. Wskaźnik 60% dotyczy tylko pewnych modeli w pewnych regionach.

[9] Do połączenia z telewizorem BRAVIA XR wymagany jest nadajnik bezprzewodowy WLA-NS7. Jest on dołączany do głośnika SRS-NS7, nie należy natomiast do wyposażenia słuchawek Sony.

[10] Aktualizacja oprogramowania wprowadzająca technologię 360 Spatial Sound Mapping w soundbarach HT-A7000 i HT-A5000 będzie dostępna wiosną 2022 r.

[11] W przypadku soundbarów HT-A7000 i HT-A5000 wymagane są dodatkowe bezprzewodowe tylne głośniki (sprzedawane oddzielnie). Dostępność dodatkowych tylnych głośników zależy od kraju/regionu.

[12] Funkcje modułu BRAVIA CAM (z wyjątkiem czatu wideo) wymagają aktualizacji wewnętrznego oprogramowania.

[13] Użytkownik musi zaakceptować Warunki korzystania z usługi Google (http://www.google.com/policies/terms/), Warunki korzystania z usługi Play (https://play.google.com/intl/en-US_us/about/play-terms /index.html) i Politykę prywatności (http://www.google.com/policies/privacy/). Użytkownik musi połączyć się z kontem Google, aby korzystać z niektórych funkcji, w tym głosu, aby aktywować połączone aplikacje oraz zainstalować określone aplikacje i oprogramowanie operacyjne podczas konfiguracji. Brak połączenia się z kontem Google umożliwia korzystanie tylko z podstawowych funkcji telewizora i niektórych aplikacji. Łączność bezprzewodowa wymaga sieci domowej 802.11 (zalecane 802.11n). Usługi sieciowe, zawartość, system operacyjny i oprogramowanie tego produktu mogą podlegać odrębnym lub innym warunkom i mogą zostać zmienione, przerwane lub wycofane w dowolnym momencie oraz mogą wymagać opłat, rejestracji i podania informacji o karcie kredytowej. Aplikacje muszą być zgodne z telewizorem. Dostępność aplikacji zależy od regionu i urządzenia. Google TV to nazwa oprogramowania i znak towarowy firmy Google LLC. Google jest znakiem towarowym firmy Google LLC.

[14] Użytkownik musi skonfigurować szerokopasmowe środowisko sieciowe. Domyślnie ustawienie Pure Stream jest WYŁĄCZONE i należy je WŁĄCZYĆ w ustawieniach telewizora. BRAVIA CORE umożliwia przesyłanie strumieniowe od 30 Mb/s do 80 Mb/s w przypadku Pure Stream. Aby uzyskać dostęp do Pure Stream z prędkością 30 Mb/s, użytkownik musi mieć minimalną prędkość Internetu 43 Mb/s przez Wi-Fi. Aby uzyskać dostęp do najwyższej jakości Pure Stream użytkownik musi mieć minimalną prędkość Internetu 115Mbps przez Wi-Fi. Z zastrzeżeniem ograniczeń operatora sieci w zakresie strumieniowego przesyłania wideo, BRAVIA CORE automatycznie wybiera najlepszą szybkość transmisji bitów z funkcją adaptacyjnego przesyłania strumieniowego w oparciu o dostępną prędkość Internetu.

[15] Zmniejszenie zużycia plastiku i wielkości opakowań w stosunku do 2018 r. Zmniejszenie zużycia farby drukarskiej w stosunku do 2021 r.

[16] Funkcje modułu BRAVIA CAM (z wyjątkiem czatu wideo) wymagają aktualizacji wewnętrznego oprogramowania.

[17] Funkcja wymaga przyszłej aktualizacji wewnętrznego oprogramowania.

[18] Funkcje modułu BRAVIA CAM (z wyjątkiem czatu wideo) wymagają aktualizacji wewnętrznego oprogramowania.

[19] Funkcja wymaga przyszłej aktualizacji wewnętrznego oprogramowania.

[20] Funkcja wymaga przyszłej aktualizacji wewnętrznego oprogramowania. Wymagany jest moduł BRAVIA CAM (sprzedawany oddzielnie).

[21] Funkcja wymaga aktualizacji wewnętrznego oprogramowania. Wymagany jest moduł BRAVIA CAM (sprzedawany oddzielnie).

[22] Funkcja wymaga przyszłej aktualizacji wewnętrznego oprogramowania. Wymagany jest moduł BRAVIA CAM (sprzedawany oddzielnie).

[23] Funkcja wymaga przyszłej aktualizacji wewnętrznego oprogramowania. Wymagany jest moduł BRAVIA CAM (sprzedawany oddzielnie).

[24] Funkcja wymaga przyszłej aktualizacji wewnętrznego oprogramowania. Wymagany jest moduł BRAVIA CAM (sprzedawany oddzielnie).

[25] Tylko w modelach z ekranem od 55″ wzwyż.

[26] Funkcja wymaga przyszłej aktualizacji wewnętrznego oprogramowania. Wymagany jest moduł BRAVIA CAM (sprzedawany oddzielnie).

[27] Tylko w modelach z ekranem od 55″ wzwyż.