Firma Sony wprowadza na rynek Portable Data Transmitter,  który zapewnia stabilną i prostą organizację pracy podczas zdjęć w terenie.

PDT-FP1 ​ to urządzenie z zewnętrznym wizjerem, które umożliwia transmisję strumieniową na żywo o niskim opóźnieniu oraz szybki transfer wideo i zdjęć przez sieć 5G.

VX9571_situation_231207_01-Mid.jpg

Weybridge, 22 lutego 2024 r. - Firma Sony ogłosiła wprowadzenie na rynek nowego, dedykowanego, przenośnego nadajnika PDT-FP1, który umożliwia przesyłanie materiałów wideo i zdjęć z dużą szybkością i niskimi opóźnieniami przez sieci 5G. Po podłączeniu do kamery*1, urządzenie służące do komunikacji bezprzewodowej będzie wykorzystywane w sytuacjach, w których wymagana jest szybkość od momentu rejestracji obrazu do jego dostarczenia, transmisji i dystrybucji, takich jak np. fotografowanie zdarzenia czy produkcja transmisji wideo. Zapewnia ono szybką, stabilną i mobilną transmisję danych o niskim opóźnieniu w sieciach 5G, na zewnątrz lub w pomieszczeniach, gdzie połączenie Wi-Fi jest niedostępne, umożliwiając wydajne i proste przepływy pracy.

Do przesyłania danych urządzenie wykorzystuje unikalną strukturę anteny obsługującą szereg krajowych, międzynarodowych i autonomicznych sieci 5G*2 . Posiada 6,1-calowy wyświetlacz OLED i wentylator chłodzący zapewniający stabilną pracę. Jest wyposażony w wejście HDMI, port LAN, port USB Type-C®, złącze ładowania USB Type-C i otwór na śrubę do montażu na kamerze. ​ ​ ​

Zastosowania PDT-FP1 są wielorakie dzięki jego potężnym możliwościom łączności:

• Przesyłanie i dostarczanie multimediów przy użyciu PDT-FP1 jako modemu służącego do wysyłania ​ treści do dowolnego miejsca docelowego FTP. Można go również używać w połączeniu z aplikacją Sony Creators' Cloud for Enterprise do przesyłania multimediów z kompatybilnych kamer Sony do PDT-FP1, a następnie dostarczania ich do serwisów Sony Cloud*3 , takich jak Ci Media Cloud i C3 Portal, przy użyciu bezpiecznych, solidnych i niezawodnych mechanizmów przesyłania. Pozwala to na uwolnienie multimediów z kamery, dzięki czemu można je przeglądać i przesyłać, gdy kamera jest spakowana lub używana.
  • Strumieniowanie na żywo z dowolnej, podłączonej kamery przy użyciu RTMP. W przypadku dystrybucji wideo, PDT-FP1 umożliwi bezpośrednie przesyłanie strumieniowe z kompatybilnej kamery*1 do kanału YouTube™ za pośrednictwem strumieniowania opartego na USB i stabilnych sieci bezprzewodowych 5G, uwalniając operatorów od ograniczeń spowodowanych lokalizacją miejsca rejestracji obrazu lub transmisji.
  • Monitorowanie sieci: dedykowana aplikacja Network Visualiser umożliwia użytkownikom wizualizację stanu sieci i warunków komunikacji podczas nagrywania - zapewniając, że treści są dostarczane do właściwych adresatów.

Główne cechy

1. Szybka komunikacja z małymi opóźnieniami, nawet za granicą*2

• Dzięki unikalnej strukturze anteny, która optymalizuje komunikację, PDT-FP1 obsługuje szeroki zakres pasm*2 , takich jak krajowe i międzynarodowe sieci 5G sub6/mm Wave*4 , samodzielne sieci 5G i lokalne sieci 5G, realizując szybką komunikację o niskim opóźnieniu.
  • Oprócz fizycznej karty nano SIM, PDT-FP1 obsługuje również kartę eSIM dla funkcji dual SIM. Możliwe jest również automatyczne wybieranie*5 linii*6 , z którą łatwo się połączyć w zależności od warunków sieciowych, oraz przełączanie kart SIM w celu przesyłania danych.

2. Wentylator chłodzący i struktura kanałów zapewniająca stabilną, ciągłą komunikację

• Nowo opracowany wentylator chłodzący zapobiega utracie ciepła nawet w środowisku o temperaturze do 40 stopni*7 . Co więcej, pomimo smukłej obudowy, PDT-FP1 ma strukturę opartą na kanałach, która skutecznie rozprasza wewnętrzne ciepło, dodatkowo wspierając stabilną i ciągłą komunikację. Można wybrać różne tryby pracy, automatyczny, priorytet chłodzenia i priorytet ciszy, aby jak najlepiej dostosować się do każdego środowiska lokalizacji.

3. Prosty transfer danych dzięki połączeniu z kamerami Sony*2

Funkcja "Połączenie przewodowe kamery" upraszcza i skraca czas konfiguracji. ​

• Wyświetlacz OLED o przekątnej 6,1 cala może jednocześnie wyświetlać jakość komunikacji i stan transmisji plików*8 . Status transferu można monitorować podczas pracy, aby nie tracić okazji do dobrych ujęć.
  • Model PDT-FP1 jest wyposażony w port LAN, złącze USB Type-C® i złącze HDMI Type-A do połączenia kamer*2 . Ponadto, przy użyciu złącza ładowania typu C i zewnętrznego źródła zasilania, PDT-FP1 może być używany do jednoczesnego przesyłania strumieniowego i przesyłania danych.
  • Kształt urządzenia został zaprojektowany tak. aby dobrze pasował do kamery, a oprócz otworu na śrubę do mocowania, posiada również otwór na pasek do mocowania akcesoriów i kabli.
  • Wbudowana pamięć 8 GB (RAM)/256 GB (ROM) i obsługa microSDXC do 1 TB umożliwia szybkie przetwarzanie i przechowywanie dużych ilości danych.

Ceny i dostępność

PDT-FP1 będzie dostępny w wybranych krajach Europy (Niemcy/Wielka Brytania/Francja/Hiszpania/Dania/Norwegia/Szwecja/Finlandia) od maja 2024 roku w cenie około 1300 euro. ​ Zamówienia przedpremierowe na PDT-FP1 rozpoczną się od dziś.

Szczegółowe informacje o produkcie można znaleźć na stronie: pro.sony/fp1

1 Lista kompatybilnych kamer zostanie opublikowana w odpowiednim czasie. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie produktu. pro.sony/fp1

2 Sprawdź stronę produktu dla kompatybilnych sieci: pro.sony/fp1

3 Kompatybilne usługi będą ogłaszane sekwencyjnie. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie produktu. pro.sony/fp1

4 PDT-FP1 obsługuje n257, a czas obsługi pasma mm Wave w Europie zależy od regionu i operatora.

5 Do automatycznego przełączania karty SIM wymagane są odpowiednie ustawienia.

6Wymaga umowy z innym operatorem. Ponadto Sony nie gwarantuje szybkości połączenia lub komunikacji we wszystkich środowiskach.

7 Według badań Sony.

8 Oprócz Transfer & Tagging, docelowe aplikacje obejmują aplikację mobilną Creators' Cloud Creators' App i rozwiązanie do produkcji wideo w chmurze Creators' App for Enterprise.

Informacje o Sony Corporation

Sony Corporation jest spółką zależną należącą w całości do Sony Group Corporation i jest odpowiedzialna za działalność związaną z rozrywką, technologią i usługami (ET&S). Z wizją "dalszego dostarczania Kando i Anshin (*) ludziom i społeczeństwu na całym świecie poprzez dążenie do technologii i nowych wyzwań", Sony Corporation wspiera Sony Group technologią, aby wspólnie z twórcami tworzyć rozrywkę przyszłości.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: Advanced SDK For Digital Imaging Solutions - Sony Pro

* Oba japońskie słowa, Kando oznacza emocje, a Anshin ma różne znaczenia, takie jak spokój ducha, pewność, niezawodność i zaufanie.

Aktualizacje w Twojej skrzynce pocztowej

Klikając "Subskrybuj", potwierdzam, że zapoznałem się z Polityka prywatności i wyrażam na nią zgodę.