Identyfikator artykułu : SX506173 / Ostatnia modyfikacja : 25.01.2018

Dlaczego konieczne jest nadanie uprawnień podczas korzystania z aplikacji?

    W systemie Android™ 6.0 lub nowszym istnieje wbudowany model uprawnień o nazwie Run Time Permissions, w którym aplikacja prosi o udzielenie uprawnień podczas jej działania, a nie w czasie jej instalacji. Celem nowego modelu jest zapewnienie użytkownikowi wglądu do listy uprawnień, jakich wymaga dana aplikacja. Gdy używasz aplikacji Snapchat ™ do wykonywania zdjęć, aplikacja nie ma na przykład dostępu do kamery i wyświetla prośbę o nadanie dostępu. Prośbę o przyznanie uprawnień dana aplikacja wygeneruje tylko jeden raz, jeśli ją zaakceptujesz. Niemniej jednak uprawnienia można modyfikować w dowolnej chwili, przechodząc do ekranu ustawień  danej aplikacji.
     
    Aby dostosować uprawnienia
     
    1. Na ekranie głównym stuknij ikonę ekranu aplikacji.
    2. Znajdź i stuknij Ustawienia > Aplikacje.
    3. Znajdź i stuknij wybraną aplikację.
    4. Wybierz Uprawnienia.
    5. Przeciągnij suwaki, aby nadać lub odebrać uprawnienia.
    6. Stuknij przycisk menu (3 pionowe kropki w prawym górny rogu), a następnie wybierz pozycję Wszystkie uprawnienia.
    7. Przeciągnij suwaki, aby nadać lub odebrać uprawnienia.