Identyfikator artykułu : SX460673 / Ostatnia modyfikacja : 16.09.2026Drukowanie

    Mój Xperia Urządzenie jest zablokowane. Dlaczego muszę podać nazwę użytkownika i hasło Google?

    Informacje / Rozwiązanie

    Jeśli zostaniesz poproszony o potwierdzenie swojej tożsamości poprzez podanie nazwy użytkownika i hasła Google, najprawdopodobniej:

    • Wykonano naprawę oprogramowania za pomocąXperia Companion .
    • Zresetuj urządzenie za pomocą funkcji Znajdź moje urządzenie / Znajdź Hub .
    • Zresetuj urządzenie za pomocą programu Sony( Emma) narzędzie Flash lub narzędzie Flash innej firmy.

    W takich sytuacjach nie będzie można dokończyć konfiguracji urządzenia bez weryfikacji tożsamości poprzez wprowadzenie wymaganych danych logowania Google. Jeśli nie zalogujesz się przy użyciu nazwy użytkownika i hasła Google, korzystanie z urządzenia będzie całkowicie niemożliwe.

    Dlaczego tak się dzieje?

    To zachowanie jest funkcją bezpieczeństwa i ma na celu ochronę urządzenia przed nieautoryzowanym użyciem. Dzięki niemu urządzenie stanie się dosłownie bezużyteczne dla każdego złodzieja.

    Podając dane logowania do dowolnego konta Google skonfigurowanego wcześniej na urządzeniu, możesz potwierdzić swoje prawo własności. Będziesz mógł korzystać z urządzenia po niecałej minucie. Pamiętaj: aby pomyślnie zalogować się na konto Google na urządzeniu, musisz wcześniej wpisać poprawną nazwę użytkownika i hasło do konta Google.

    Co muszę zrobić?

    Aby móc ponownie korzystać z urządzenia, musisz spełnić dwa wymagania:

    1. Upewnij się, że Twoje urządzenie jest połączone z internetem. Możesz zeskanować sieć Wi-Fi i połączyć się z nią podczas konfiguracji urządzenia po zresetowaniu.
    2. Upewnij się, że podałeś prawidłowe dane logowania do konta Google, które wcześniej zapisałeś na urządzeniu. Możesz sprawdzić, czy nazwa użytkownika i hasło są poprawne, logując się na swoje konto Google na innym urządzeniu.

    Po wpisaniu prawidłowej nazwy użytkownika i hasła urządzenie zweryfikuje Twoją tożsamość i będziesz mógł kontynuować konfigurację urządzenia.

    Nie znam już swoich kwalifikacji. Co teraz?

    Jeśli zapomniałeś hasła Google lub nie znasz już dokładnego adresu Gmail, możesz skorzystać z usługi odzyskiwania konta udostępnianej przez Google: https://www.google.com/accounts/recovery/

    Uwaga: Aby pomyślnie odzyskać konto Google, konieczne będzie podanie danych osobowych i/lub informacji o koncie Google. Jest to szczególnie ważne, jeśli nie podałeś/aś zapasowej metody kontaktu.( na przykład inny adres e-mail) podczas zakładania konta Google. Jeśli nie podasz wystarczających danych, odzyskanie konta Google może być niemożliwe.

    Nie udało mi się odzyskać danych logowania Google, a moje urządzenie nadal jest zablokowane. Co teraz?

    Nie ma sposobu na obejście ochrony urządzenia zapewnianej przez Google. Nie możesz nic zrobić, jeśli nie znasz swoich danych logowania Google. Nie będziesz w stanie ich odzyskać za pomocą usługi odzyskiwania konta Google. Jedynym rozwiązaniem jest wysłanie urządzenia do autoryzowanego partnera serwisowego Sony Mobile. Będziesz musiał przedstawić dowód zakupu, aby potwierdzić prawo własności urządzenia.

    Nie mogę przedstawić dowodu zakupu

    Jeśli nie możesz przedstawić dowodu zakupu lub odzyskać danych logowania do konta Google, które były wcześniej zapisane na urządzeniu, korzystanie z urządzenia będzie niemożliwe. Nie ma możliwości obejścia blokady.

    Możesz spróbować skontaktować się z osobą/sprzedawcą, który dał/sprzedał Ci urządzenie. Być może będzie w stanie dostarczyć dowód zakupu, abyś mógł wysłać urządzenie do autoryzowanego serwisu Sony Mobile.

    Ten artykuł został przetłumaczony maszynowo. Tłumaczenia maszynowe nie uwzględniają kontekstów i mogą niedokładnie oddawać sens wersji angielskiej.