20

4.7 na podstawie 20 recenzji klientów

16
2
1
1
0
Jakość obrazu

Znakomita

Jakość dźwięku

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

Uwaga: recenzje produktów mogą dotyczyć różnych wersji. Nie gwarantuje się dostępności we wszystkich krajach pewnych wersji produktów, usług i/lub funkcji wzmiankowanych w recenzjach produktów.

Recenzje klientów: 20

0

Sony A7m4

ILCE-7RM4 21.10.2022 Autor: photobysnogas

Aparat jednym słowem super- przesiadka z A7m3 poszła wyśmienice, aparat jest skrojony do moich potrzeb. Użytkowanie jest bardzo user friendly. na minus bateria - zużycie jest wyższe niż w a7m3. duży plus za blokowanie pokrętła espozycji. rozpiętość tonalna jest na super poziomie - współpraca z obiektywami Sigma super.

Jakość obrazu

Znakomita

Jakość dźwięku

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Świetny sprzęt

ILCE-7RM4 09.07.2022 Autor: Sonic8

Po przesiadce z Sony A6400 ten aparat naprawdę robi wrażenie. Świetna funkcjonalność, w końcu intuicyjne menu, dużo przycisków do zmapowania, dobrej jakości wyświetlacz, bateria trzyma całkiem nieźle

Wydajność

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Dobry, ale przereklamowany

ILCE-7RM4A 12.05.2022 Autor: MarekSz

Na wybór sprzętu wpłynął m.in. opis tego aparatu na stronach producenta. Owszem, model ma sporo zalet, ale o nich wszędzie głośno. Niewiele pisze się o mankamentach i na nich się skupię. Część z nich będzie relatywna do Sony A99, który wcześniej eksploatowałem. Pierwsza rzecz, jaka rzuciła mi się w oczy, to spory poziom szumów. Załączone zdjęcie zostało wywołane z domyślnymi ustawieniami ACR. Zbyt duża ilość pikseli matrycy powoduje, że są one poprostu małe, a więc zgodnie z zasadami fizyki - muszą szumieć bardziej niż duże - i to wbrew zapewnieniom producenta. Zdjęcia przy ISO 400 potrzebują odszumiania!!! ISO 1600+ to zdjęcia klasy facebookowej raczej. Ciemne obszary strasznie szumią. Do tych mediów resamplujemy zazwyczaj zdjęcia do ok 30% wielkości - więc wtedy maskujemy problem. Kolejnym negatywnym odkryciem było wspomaganie AF emitowanym światłem. W zasadzie ciężko o obiektyw, który by go nie zasłaniał. Tak więc AF beam rozświetla bok obiektywu i na tym kończy się jego funkcja. Co gorsze, producent zablokował sygnał uruchamiający wspomaganie AF poprzez lampę błyskową czy podłączony transmiter oświetlenia studyjnego. Więc nie wykorzystamy tych urządzeń w roli wspomagaczy AF również. Następną niemiłą niespodzianką jest przesyłanie zdjęć do komputera. Robimy to zwykle po to, by zwolnić miejsce na karcie. Po usunięciu zdjęć z poziomu komputera (karta SD podłączona czytnikiem lub poprzez USB do aparatu), spowodujemy, że należy każdorazowo odzyskiwać bazę danych (opcja dostępna w menu - już wiem dlaczego). W przeciwnym razie, w miejscu usuniętych zdjęć, aparat pokaże szare ikony informujące, że zdjęcia są w bazie danych, ale nie udaje się ich odczytać. Bardzo dobrym usprawnieniem pracy jest zdalne wysyłanie zdjęć poprzez WiFi (do komputera w sieci domowej lub poprzez FTP na serwer). Jednakże jest to ekstremalnie powolny proces. Ma to znaczenie, gdy wrócimy z pleneru z setkami zdjęć. Wtedy może okazać się, że doba będzie za krótka, żeby wszystkie zdjęcia pobrać w ten sposób. Ergonomia odchylanego wyświetlacza LCD w porównaniu do A99 jest słaba. Można go odchylać tylko w jednej płaszczyźnie. Więc zdjęcia robione "z parteru" z pionowym kadrem wymagają położenia się w błocie. Na ratunek idzie zdalne wyzwalanie ze smartfona, gdzie mamy podgląd obrazu. Jednakże nie jest wygodne, trzymanie aparatu w jednej dłoni, a w drugiej telefon. Chyba, że używamy statywu - to zmienia postać rzeczy. Odnośnie wyświetlacza - z racji tego, że w odróżnieniu od A99 nie da się go obrócić tyłem do widza - mamy gwarancję, że natychmiast zostanie on porysowany podczas noszenia sprzętu w torbie. Natychmiast należy zaopatrzyć się w naklejane szkło ochronne, gdyż powierzchnia LCD jest bardzo delikatna. Klapka zamykająca baterię nie posiada sprężynki odbijającej zasuwkę. Ma ona delikatny zatrzask jedynie. Podczas umieszczania aparatu w torbie zdarza się, że klapka otworzy się samoczynnie. Łatwo ją wtedy wyłamać. Odnośnie smarfona w roli pilota - nie da się przypisać do przycisków skrótu opcji inicjowania połączenia (opcja - streowanie ze smarfona). Każdorazowo grzebiemy w menu. Małym mankamentem jest dostęp do regulacji ISO. Przeskakiwanie co 1ev dokonywane jest tylnym, trudnym do wymacania kółkiem, po wcześniejszym wybraniu opcji ISO. Bardziej ergonomicznie byłoby czynienie tego przednim - ale tam mamy 1/3 ev jedynie i nie da się tego zamienić.

Jakość obrazu

Dobra

Jakość dźwięku

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

1

Zgłoś naruszenie
Odpowiedź z działu Customer Support
16.05.2022

Witaj MarekSz

Poniżej przesyłam informacje pomocnicze:

-w pierwszej kolejności prosimy o sprawdzenie oprogramowania:

https://bit.ly/3LjZkAd

-przesyłanie zdjęć:

https://bit.ly/3wBKeAW
oraz
https://bit.ly/3yzzUfg
oraz
https://bit.ly/3Nj2s0w

- zalecane ustawienia:
https://bit.ly/38woD4H

Gdy ustawiona czułość ISO ma niższą wartość niż ISO 100, zakres rejestrowanej jasności obiektu (zakres dynamiki) może ulec zmniejszeniu.
Proszę pamiętać, że im wyższa wartość ISO, tym więcej szumu pojawia się na zdjęciach.

https://bit.ly/3sBTdR6

Paula @Sony Support PL

0

zaskoczony jestem jakością

ILCE-7RM4A 23.01.2022 Autor: anahnu

To co mnie uderzyło w pierwszym kontakcie to jest niesamowita jakość zdjęć. To nie jest mój pierwszy aparat do zdjęć i muszę przyznać , że ergonomia oraz wymiary są idealnie dopasowane. Intuicyjne menu oraz szybkość tego bezlusterkowca na wysokim poziomie. E Mount na wszystkie obiektywy a nie sto różnych systemów.

Jakość obrazu

Znakomita

Jakość dźwięku

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Spodziewałem się okrzyku WOW, ale...

ILCE-7RM4A 20.12.2021 Autor: KrzysztofK

Kupiłem, zrobiłem kilka fotek w domu przy niezbyt jasmym świetle i zrozumiałem, że matryce nadal czułość mają taką samą jak wszędzie. Czy to telefon, czy najnowsza Alpha, światło jest nadal problemem. A szkoda. Myślę, że to tu jest największe pole do popisu. Sama rozdzielczość matrycy jest _wreszcie_ na właściwym poziomie. 61Mpix to jest _minimum_ jakie powinien mieć każdy aparat. W telefonie mam już od 5 lat 108Mpix. Owszem, optyka, ale jakość samej matrycy bardzo dobra. Ale wracając do Alphy - bardzo dobry wybór. Nie ma nic lepszego dla mnie. 4K, łatwość obsługi, intuicyjnie rozmieszczone kontrolki, możliwość ich redefiniowania, szybkośc pracy aparatu, etc - zero zastrzeżeń. Do tego jakość wykonania taka, jakiej można się spodziewać po Sony.

Jakość obrazu

Znakomita

Jakość dźwięku

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

AIVRa

ILCE-7RM4A 26.11.2021 Autor: Dyrektor2010

myślę ,że naprawdę nie ma się czego wstydzić przy nikoniarzach. choć brakuje mi paru funkcji do których przyzwyczaił mnie mój poprzedni soniak alfa 77.szkoda że ogołocono go np. z HDR-u czy innych fajnych funkcji artystycznych . trochę denerwuje mnie również ,że nie wszystkie funkcje dostępne są bezpośrednio z paneli/przycisków np z jostika, tylko trzeba się przekopać przez menu

Jakość obrazu

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Średnia

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Doskonale sprawdza się różnorakich zastosowań

ILCE-7RM4 22.11.2021 Autor: Waldecki

Sprawdza się wyśmienicie! Z racji dość specyficznej pracy wykorzystuję ten sprzęt w różnorakich zastosowaniach: 1) reportaże z podróży do egzotycznych krajów, 2) reportaże z imprez masowych, 3) reprodukcje ikonografii (wtedy ustawienie zdjęcia wieloklatkowego z przesunięciem pikseli dające po obróbce jakość ponad 200 mln pks - rewelacyjna jakość), 4) nagrywanie filmów, fotografia przyrowdy - macro

Jakość obrazu

Znakomita

Jakość dźwięku

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Rewelacja

ILCE-7RM4A 18.11.2021 Autor: Kreatywni Kreatywnie My

Rewelacyjna jakość zdjęć , dobrze wykonany , profesjonalny , praca z nim to prawdziwa przyjemność

Jakość obrazu

Znakomita

Jakość dźwięku

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Przede wszystkim 61,0 MP

ILCE-7RM4 18.10.2021 Autor: ITU_Wojtek

Szczegółowość zdjęć, rozpiętość tonalna... Bardzo duża możliwość kadrowania zdjęć. Aparatu trzeba się nauczyć, tak duża matryca wymaga trochę innego podejścia. Idealny jako aparat studyjny.

Jakość obrazu

Znakomita

Jakość dźwięku

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

SONY α7R IV 35 mm o rozdzielczości 61,0 MP - polec

ILCE-7RM4 13.10.2021 Autor: Kondzi

Drugi mój aparat serii SONY. Polecam wszystkim zawodowcom, jak i pasjonatom fotografii.

Jakość obrazu

Znakomita

Jakość dźwięku

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Taki sobie

ILCE-7RM4 13.10.2021 Autor: peelee

Łączność bezprzewodowa z aplikacją nie przydatna działa beznadziejnie zasięg wifi w porównaniu z a7rII dużo gorszy po za tym brak możliwości punktowego autofokusa. Aparat jak i wszystkie sony zmulony przykładowo aparat nie u używany kilka dni po włączeniu zanim się uruchomi i jest możliwość zrobienia zdjęcia trzeba odczekać dobre 5-10s.

Jakość obrazu

Znakomita

Jakość dźwięku

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Dobra

1

2

Zgłoś naruszenie
Odpowiedź z działu Customer support
03.02.2022

Witaj peelee!

Dziękujemy za nadesłaną opinię.
Każdy feedback ze strony Klientów jest dla nas niezwykle istotny i brany pod uwagę przez naszych inżynierów podczas pracy nad nowymi rozwiązaniami i aktualizacjami.
Proszę o wykonanie aktualizacji aparatu:
https://bit.ly/3rmwh8f
oraz resetu urządzenia do wartości fabrycznych:
https://bit.ly/3onZJZL
Serdecznie zapraszamy do kontaktu z nasza linia wsparcia technicznego:
https://bit.ly/3sgIRoL

Pozdrawiam,
Martyna @Sony PL

0

Bardzo dobry aparat, wszystkie funkcje OK

ILCE-7RM4 11.08.2021 Autor: bartek_07

Bardzo dobry zakup, cieszę się że taki aparat jest na rynku

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Wyczerpuje 98% moich potrzeb

ILCE-7RM4 27.03.2021 Autor: JACEK128812 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Te 2% brakujące do doskonałości to szumy w wysokich czułościach

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

1

Zgłoś naruszenie
0

doskonały AF ergonomia i matryca

ILCE-7RM4 24.02.2021 Autor: tom779 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Aparat jest w moim posiadaniu od dwóch tygodni. Poprzedni sprzęt to świetny sony a7rIII. A7rIV na plus może napewno zaliczyć poprawioną ergonomię oraz lepszą jakość materiałów, nawet pasek jest lepszej jakość. Wewnątrz mamy poprawiony i sprawniejszy system AF, matrycę o lepszej rozdzielczość lepszy wizjer oraz pare poprawionych elementów jak chociaż możliwość zmiany podświetlenia punktu AF.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

dobry sprzęt

ILCE-7RM4 12.01.2021 Autor: Krzysztof_2105 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Naprawdę dobry wybór - mega sprzęt, doskonała jakość zdjęć

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Dobra

0

0

Zgłoś naruszenie
0

aparat mnie zawiodl

ILCE-7RM4 22.12.2020 Autor: marcint Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

posiadam rowniez model poprzedni i z przykroscia stwierdzam, ze z a7r3 zdjecia wychodza choc mniejsze to duzo bardziej plastyczne i zdecydowanie mniej szumow...

Jakość obrazu

Dostateczna

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dobra

4

6

Zgłoś naruszenie
0

Mogę na spokojnie polecić

ILCE-7RM4 20.11.2020  Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Polecam tym co fotografują przyrodę. Ja wykorzystuję z obiektywem 200-600 Sony do tego telekonwerter 1,4. Super ostre zdjęcia. Z obróbka na Macu nie mam problemów.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Świetne parametry

ILCE-7RM4 28.09.2020 Autor: TomPiaf Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

To mój pierwszy nowy aparat. Do tej pory kupowałem używane, bo szkoda mi było "przepłacać". Tym razem, widząc recenzje, zdecydowałem inaczej i... nie żałuję. Widzę, że ułatwi mi i przyspieszy pracę, więc szybko się spłaci.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Znakomita

0

1

Zgłoś naruszenie
Odpowiedź z działu Customer support
01.10.2020

Dziękujemy za pozytywną opinię.
Cieszymy się, iż aparat Sony spełnia Pana wymagania i działa bez zarzutu.
Życzymy przyjemnego korzystania.

Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Sony Polska

0

Wspaniały aparat

ILCE-7RM4 02.06.2020 Autor: mubabao Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Posiadam go od kwietnia i jestem zachwycony... Najlepszy aparat na rynku

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

2

1

Zgłoś naruszenie
0

Aparat zdecydowanie dla zawodowca

ILCE-7RM4 25.01.2020 Autor: barital Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Perfekcyjna maszyna do robienia zdjęć. Sony pokazało konkurencji gdzie jej miejsce i czuję , że to nie jest ostatnie słowo tego producenta. Świetna ergonomia. błyskawiczny AF. I niepowtarzalna wręcz idealna jakość zdjęć

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

2

0

Zgłoś naruszenie