63

4.6 na podstawie 63 recenzji klientów

43
17
2
0
1
Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

Uwaga: recenzje produktów mogą dotyczyć różnych wersji. Nie gwarantuje się dostępności we wszystkich krajach pewnych wersji produktów, usług i/lub funkcji wzmiankowanych w recenzjach produktów.

Recenzje klientów: 63

0

Świetny obiektyw

SELP18105G 09.12.2021 Autor: Lukasking

Bardzo polecam, odpowiedni stosunek jakości do wartości

Jakość obrazu

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Dobra

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Trochę mydlany

SELP18105G 08.12.2021 Autor: PhotoHunter1976

Obiektyw lekki, do filmowania może się bardzo przydać przełącznik zoom (jest łatwiejszy niż kręcenie pierścieniem). Zdjęcia są trochę mydlane, czasami jest to zaleta a czasami wada. Kupiłem go w zestawie z aparatem, dzięki temu zaoszczędziłem na zakupie 1000 zł, w innym przypadku bym się nie decydował na ten model. Lepiej dołożyć i kupić lepsze szkło. Na jego obronę jest stała długość fizyczna, mimo zmiany ogniskowej, nie wysuwa się tuba, to wielki plus. W zestawie z aparatem warto zakupić, sam obiektyw nie.

Jakość obrazu

Średnia

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dobra

0

0

Zgłoś naruszenie
Odpowiedź z działu Customer Support
10.12.2021

Witaj PhotoHunter1976

Dziękujemy za opinię.
Co masz na myśli mówiac że jest mydlany?

Zapraszam do kontaktu z działem pomocy technicznej:
Telefon: +48 22 30 60 694
E-mail: customersupport.pl@eu.sony.com
Nasze linie są otwarte w godzinach 09:00 - 18:00 od poniedziałku do piątku.

Paula @Sony PL

0

Dostępne cenowo i uniwersalne szkło

SELP18105G 14.10.2021 Autor: Ignizz

Ma sporo zastosowań, dostępne cenowo. Światło f4 znajduje zastosowanie w wielu sytuacjach. Kupil bym ponownie

Jakość obrazu

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Stabilizacja

SELP18105G 14.10.2021 Autor: Rybook

Kupiłem ten obiektyw głównie dla stabilizacji. Obraz przymkniety do 4.5f daje radę w calym zakresie. Polecam

Jakość obrazu

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

Bardzo dobry obiektyw do filmowania w 4K

SELP18105G 13.10.2021 Autor: padmak108

Wybrałem ten obiektyw jako idealny zestaw do mojego SONY a6400. Bardzo dobrze sprawdza się przy fimowaniu - szczególnie kiedy cały zestaw umieszczam na gimbalu Ronin DJI RSC 2 - combo. Wewnętrzy system zoom pozwala na sporą zmianę ogniskowej bez straty stabilności / wyważenia na gimbalu. Polecam

Jakość obrazu

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

Uniwersalny !

SELP18105G 13.10.2021 Autor: Ende

Uniwersalny obiektyw. W większości wypadków, najczęściej zamontowany do aparatu. Wyparł trochę inne. Dobra jakość (G), w bardzo przyzwoitej cenie.

Jakość obrazu

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Spacerowy mistrz!

SELP18105G 11.10.2021 Autor: Ikim Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Bardzo przyjemny obiekty z szerokim zakresem ogniskowych z stałym światłem f.4. Bardzo dobry do spacerowania zrobimy krajobrazy, a na 105mm fajny portret czy makro, naprawdę uniwersalny, płynny zoom super sprawdza się w filmowaniu. Obiektyw kupiłem w zestawie z A6400, który troszkę powiększa ten mały aparat. Czasem jakby brakowało mu ostrości. Spokojnie sprawdzi się jako jedyny obiektyw

Jakość obrazu

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Sony - E PZ 18 – 105 mm F4 obiektyw do filmowania

SELP18105G 04.08.2021 Autor: AgatSONY Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Sony - E PZ 18 – 105 mm F4 G OSS to dobry obiektyw do filmowania. Zakres ogniskowych zupełnie wystarczający. I cena przystępna.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Dobry w swej klasie

SELP18105G 02.08.2021 Autor: bbobii Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Pozytywnym aspektem obiektywu jest jakość wykonania. Sony udało się zaprojektować stałą fizyczną długość pomimo bardzo szerokiego zakresu zoomu. Właściwie to spore osiągnięcie. Metalowe wykończenie oraz gładkie pierścienie ustawiania ostrości i zoomu przyczyniają się do wysokiej jakości odbioru. Jednak uszczelnienie pogodowe nie jest częścią listy funkcji. Sony E 18-105 mm f/4 G OSS jest zoptymalizowany pod kątem filmów, co oznacza, że ​​mechanizm zoomu jest napędzany silnikiem. Pierścienie zoomu i ostrości napędzają zatem wewnętrzne silniki. Jednak podczas sesji zdjęciowych nie znalazłem żadnego prawdziwego problemu, chociaż nieco opóźnione działanie zoomu może być czymś, do czego można się przyzwyczaić na początku. Dość szybki i cichy AF oraz optyczny stabilizator obrazu dopełniają dobrych wrażeń.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Dobra

0

0

Zgłoś naruszenie
0

SELP18105G

SELP18105G 11.07.2021 Autor: Devastator Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Świetny spacer zoom. Idealny do filmowania. Mógłby być trochę jaśniejszy.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Twój pierwszy obiektyw!

SELP18105G 22.06.2021 Autor: TheArchie Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Dla kogo ten obiektyw? - jest nie masz budżetu na rozbudowanie zestawu szkieł - uniwersalny ze względu na zakres ogniskowych (chociaż jest dość ciemny) - idealny do pracy z gimbalem - długość się nie zmienia - solidna konstrukcja - minusem jest tylko to, że na pełnej klatce powstaje duża winieta dlatego nadaje się głownie na modele APS-C

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Idealny do filmowania

SELP18105G 10.05.2021 Autor: plpl Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Uniwersalny obiektyw do filmowania w rozsądnej cenie

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

zoom

SELP18105G 06.05.2021 Autor: stachkacz

Obiektyw bardzo dobrej jakości obrazek przy filmowaniu żyleta. Zdecydowanie polecam jestem pod wielkim wrażeniem. Mógłby być troszkę jaśniejszy i przełącznik zooma bardziej precyzyjny ale spoko naprawdę daje radę:)

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Przyzwoity obiektyw, niezła cena, ciemny

SELP18105G 11.04.2021 Autor: peplech Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Używam w różnych warunkach. Sprawdza się. Acz rewelacja to nie jest. Brak przełącznika AF/MF oraz wyłącznika stabilizacji optycznej.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dobra

0

0

Zgłoś naruszenie
Odpowiedź z działu Customer support
14.04.2021

Witaj! Dziękujemy za cenne uwagi na temat obiektywu - przekazaliśmy je do odpowiedniego działu.

0

Obiektyw uszkodzony

SELP18105G 11.04.2021 Autor: LukasDz Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Dostałem obiektyw uszkodzony, aparat w ogóle nie czytał obiektywu. Przesłona nie reagowała w związku z czym musiałem zwrócić obiektyw który był mi potrzebny na dany termin. Wielkie rozczarowanie ...

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Średnia

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dostateczna

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Podstawy najważniejsze

SELP18105G 07.04.2021 Autor: MacieX Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Jak dla amatora rozpoczynającego przygodę z aparatami (nie małpkami) to zakup trafiony. Obiektyw wystarczająco jasny do zdjęć górskich i krajobrazowych. Na początek super. Na pewno posłuży dłużej. Nie zauważyłem mankamentów technicznych czy odchyleń optycznych. Oczywiście im więcej światła tym łatwiej wykonać dobra fotkę. Stabilizacja w obiektywie pomaga.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
Odpowiedź z działu Customer support
09.04.2021

Witaj MacieX!
Dziękujemy za pozytywna opinię o naszym sprzęcie.Cieszymy się, że jesteś zadowolony z zakupu.

0

Świetny

SELP18105G 12.03.2021 Autor: Njee111 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Bardzo szybki autofocus, super stabilizacja. Waga tez jest ok.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Swietny obiektyw na poczatek

SELP18105G 04.02.2021 Autor: dailyboredom Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Jest to mój pierwszy obiektyw, kupiony w zestawie razem z A6400 (jest to również pierwszy aparat). Zestaw użytkuje od ok 2mc. Oczekiwałem lepszych jakościowo zdjęć niż z telefonu, łatwości obsługi, możliwie kompaktowych rozmiarów całego zestawu i to wszystko otrzymałem. Oczywiście zakup poprzedzony był wieloma godzinami spedzonymi ogladajac/czytajac recenzje. Zakup polecam absolutnie kazdemu na początek, uwazam ze w tej cenie otrzymuje sie bardzo dobry zestaw ktory wystarczy na wiele lat, ale z drugiej strony da mozliwosc wyboru obiektywu staloogniskowego ale dobranego juz pod preferencje zdjec robionych tym obiektywem. Odsyłam do niezliczonych recenzji tego sprzetu w internecie. Ciężko mi rozwodzić się nad jakością zdjęć, na moje potrzeby wychodza idealne.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

2

0

Zgłoś naruszenie
0

Jakość zdjęć nie zachwyca, głównie używam do film.

SELP18105G 21.11.2020 Autor: gangun Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Był to świadomy wybór, wiedziałem o jego wadach, wiadomo że 16-55 f2.8 jest o wiele lepszy optycznie, ale też ponad dwa razy droższy. Jako spacer zoom jest dobrym wyborem

Jakość obrazu

Średnia

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dobra

1

0

Zgłoś naruszenie
0

Świetny

SELP18105G 25.07.2020 Autor: Snap2020 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

W tym przedziale cenowym doskonały produkt Sony :-)

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Uniwersalny obiektyw.

SELP18105G 09.06.2020 Autor: Tomasz9

Produkt wysokiej klasy, uniwersalny,szczególnie dla fotografa w akcji, kiedy nie ma zbyt wiele czasu na zmianę obiektywów

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Polecam świetny obiektyw do videofilmowania

SELP18105G 27.05.2020 Autor: toito Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Udało mi się kupić produkt w dobrej cenie, po decyzji o zakupie trafiłem na 10% obniżkę ceny w sklepie fotojocker

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

bezstopniowa regulacja zoomu

SELP18105G 02.03.2020 Autor: agata67 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

to był trafny wybór! super zdjęcia i filmy, najbardziej podoba mi się bezstopniowa regulacja szybkości zmian zoomu.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

praktyczny

SELP18105G 23.01.2020 Autor: Michal M

Świeży zakup. Wg. opisu dobry obiektyw, po kilku pierwszych zdjęciach chyba będzie wszystko ok. Dobry stosunek cena/jakość !!!

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

B. dobra jakość za przyzwoite pieniądze.

SELP18105G 19.01.2020 Autor: MichalN Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Uniwersalny obiektyw,trochę ciemny ale od czego jest ISO i lampki. Jest to mój drugi, taki sam obiektyw z a6400 do filmowania.Szybki af, zmiana zoomu nie ma wpływu na wyważenie gimbala.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

Dobry obiektyw dla początkujących

SELP18105G 09.01.2020 Autor: kalembus

Podstawowy i uniwersalny obiektyw dla każdego, kto zaczyna przygodę z fotografowaniem i videofilmowaniem

Jakość obrazu

Średnia

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Średnia

0

2

Zgłoś naruszenie
0

Świetny obiektyw, polecam

SELP18105G 26.12.2019 Autor: sirhenrythe1st Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Używam aparatu A6000, dotychczas z podstawowym szkłem kitowym. Po niezbyt udanej próbie używania obiektywu po Canonie z zastosowaniem konwertera zrobiłem sobie prezent świąteczny, czyli E PZ 18 – 105 mm F4 G OSS. Pierwsze sesje krajobrazowe nad morzem utwierdziły mnie o trafności zakupu. Jestem zachwycony jakością zdjęć. Po prostu rewelacja!

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Sony - E PZ 18 – 105 mm F4 G OSS

SELP18105G 09.12.2019 Autor: Polla Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Produkt spełnil moje oczekiwanie. Jestem b zadowolony

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

super,sprzet

SELP18105G 07.08.2019 Autor: roman48 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

bardzo,fajny,obiektyw,dobrze,ostrzy,dobre,zbliżenie

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Wszechstronny obiektyw.

SELP18105G 30.07.2019 Autor: Brzeziu

Jak dla mnie obiektyw obowiązkowy w mojej kolekcji. Często używany ze względu na jego uniwersalność i szybie dostosowanie się do danej sytuacji. Idealny obiektyw do filmowania ze względu na jego stałe światło.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Bardzo dobry obiektyw ze stałym światłem

SELP18105G 22.07.2019 Autor: aadrianB

Używam już kilka miesięcy. Bardzo dobry uniwersalny obiektyw. Super sprawą jest stałe światło (szkoda, że tylko f/4 ale za tą cenę i tak to świetna opcja). Daje ładny ostry obrazek. Przydałoby się jedynie, żeby silnik zmieniający ogniskową robił to ciut szybciej.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

1

Zgłoś naruszenie
0

Solidny, dobrze wykonany obiektyw.

SELP18105G 03.07.2019 Autor: t_mark Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Dobrze wykonane szkło. Dobra ostrość i duży zakres ogniskowej (zoom'a). Dosyć ciemny - f4.0, ale do aparatów Sony i ich zakresu ISO będzie OK. Zastrzeżenie mam tylko do manualnego ustawiania ostrości focus-by-wire - system powinien działać płynniej, mniej skokowo (jak w obiektywach konkurencji, też na literę S...). Dobra stabilizacja obrazu - OSS.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Dobra

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Solidna budowa, cichy zoom, użyteczna ogniskowa

SELP18105G 01.07.2019 Autor: Carlo1948 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Niestety autofocus tylko w teorii i folderach reklamowych jest szybki. W praktyce z alfa 6000 wygląda już inaczej. Na maksymalnej ogniskowe nastawienie ostrości może trwać nawet do 30 sekund.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Średnia

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dobra

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Bardzo dobry spacerzoom

SELP18105G 19.06.2019 Autor: bassmac

Używam ten obiektyw od około miesiąca i świetnie się sprawdza w codziennej fotografii przy świetle dziennym ale też ku mojemu zaskoczeniu bardzo dobrze sobie radzi w trudniejszych warunkach oświetleniowych.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Przydatny podczas filmowania z SONY a6400 i statyw

SELP18105G 10.06.2019 Autor: Wawro Photography Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Kupiłem obiektyw miesiąc temu. Wykorzystuję go wraz z aparatem sony a6400 w dużej mierze do filmowania. płynne przejście zoom'u jest idealnym rozwiązaniem dla filmowca. We współpracy z pilotem sony zamontowanym na statywie tworzy idealny zestaw filmowca. Polecam

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

Bardzo fajne uniwersalne szkło

SELP18105G 18.02.2019 Autor: Artur111 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Bardzo fajne uniwersalne szkło. Duzy zakres, dobra jakosc zdjec, stabilizacja. Uzywam z A6300.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Bardzo dobty obiektyw

SELP18105G 16.02.2019 Autor: edek45 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Posiadam go niecały rok. Zdjęcia to naprawdę fantastyczne obrazy wykonane tym obiektywem

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Najlepszy wybór za te pieniądze!

SELP18105G 16.02.2019 Autor: Makssymilian Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Zmieniłem na ten obiektyw po korzystaniu z Zeissa 16-70 i to była dobra decyzja. Jest dużo tańszy, jednak nie odbiega ostrością i oferuje dodatkowe 35mm ogniskowej. Świetny zakup za te kasę! Jako jedyny minus zaliczam rozmiar, bo do małych obiektywów to nie należy

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Do filmowania

SELP18105G 14.02.2019 Autor: esteer Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Znakomicie spisuje się do filmowania oraz transmisji na żywo jedną kamerą. Zoom działa bardzo płynnie i bezgłośnie. W połączeniu z aparatem SONY A6300 i statywem SONY VCT-VPR1 + pilot, zapewnia komfortową pracę bez konieczności manipulowania ręką przy obiektywie.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

sony 18-105

SELP18105G 05.02.2019 Autor: marekp1963 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

super sprzęt, dobra jakość wykonania, dobry obraz. polecam

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

obiektyw

SELP18105G 02.02.2019 Autor: mietek to ja Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

obiektyw dobry. działa już ponad rok . Zoom dobry-elektroniczny.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

Obiektyw fajny ale nie bez wad...

SELP18105G 16.01.2019 Autor: plushack Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Jak na razie miałem okazję testować obiektyw jedynie w warunkach zimiowych, więc być może warunki są powodem tego że obiektyw niemiło zaskoczył mnie bardzo wolnym autofocusem... AF na długim końcu niestety działa tak wolno że uchwycenie biegnącego człowieka jest problemem... Nie tego spodziewałem się po obiektywie serii G, jakość zdjęć jest w porządku, obsługa również a największą zaletą jest zakres ogniskowych - idealny dla obiektywu spacerowego!

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Średnia

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Swietny nie tylko do filmowania

SELP18105G 08.12.2018 Autor: Shoguner Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Świetny obiektyw typu Allaround, stałe światło 4, wewnetrzy focus i metalowa obudowa

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Doskonały obiektyw

SELP18105G 10.11.2018 Autor: Piwnooka Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Obiektyw zakupiłem kilka tygodni temu. Nie zawiodłem się. Jeszcze nie sprawdziłem wszystkiego ale już mogę wystawić 5*. Polecam.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Super zoom

SELP18105G 30.10.2018 Autor: Xpustyx

Dobry zoom. Stabilizacja obrazu jest najlepsza szybki AF bardzo celny przy czułościach ISO światło 4/f nie sprawia problemu idealny na reportaż

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Świetny sprzęt

SELP18105G 30.10.2018  Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Kupiłem i jestem bardzo zadowolony, zdjęcia powalają, nawet jak moje amatorskie

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

Obiektyw sprawdza się w każdym czasie

SELP18105G 10.08.2018 Autor: Sebekkozak Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Obiektyw zakupiłem miesiąc temu przed wyjazdem na wakacje. Sprawdził się w 100 %. Jestem bardzo zadowolony z zakupu

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

bardzo dobra optyka

SELP18105G 24.07.2018 Autor: kris69 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

bardzo dobra optyka która pozwala robić zdjęcia w róznych sytuacjach - plener,makro itp.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Najlepiej wydane pieniądze

SELP18105G 22.06.2018 Autor: Kuba8911 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Obiektyw na tyle dobry jakościowo, że nawet w cenie 3000 zł warto byłoby kupić

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

Świetny obiektyw

SELP18105G 01.06.2018 Autor: młody Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Bardzo dobry uniwersalny obiektyw, warto kupić, polecam.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Swietny, zwłaszcza do filmowania wideo

SELP18105G 21.05.2018 Autor: Ted_D Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Obiektyw kupiony ok 2 miesiące temu razem z A6300. Dzięki temu udało mi się kupić ten obiektyw trochę taniej. Oceniam ten obiektyw jako bardzo dobre rozwiązanie typu "all in one" - zwłaszcza jeśli ktoś wykorzystuje aparat również do rejestracji wideo. Za plusy uważam: funkcjonalny zakres ogniskowej 18-105, power zoom, stała jasność F4, dobra jakość wykonania, dobra jakość obrazu. Jako mały minus: spore gabaryty w zestawieniu z body A6300, jednak należy pamiętać, o tym że gabaryt obiektywu nie zmienia się wraz ze zmianą zoom-u (soczewki przesuwają się wewnątrz obiektywu) co uważam za dodatkowy plus.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

bardzo dobry obiektyw.

SELP18105G 10.05.2018 Autor: tomaszzzz Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

kupiłem jakieś 2 tygodnie temu i nie żałuję. Bardzo dobry sprzęt

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Dobra jakość za niską cenę

SELP18105G 06.05.2018 Autor: Janusz52 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Kupiłem niedawno ale jestem bardzo zadowolony. Napiszę więcej po dłuższym użytkowaniu.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

ocena użyteczności

SELP18105G 16.02.2018 Autor: stagry Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Nie znalazłem w ofercie Sony lepszego obiektywu w stosunku ceny do jakości o takiej rozpiętości ogniskowych i przysłonie. Używam go głównie w podróżach.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dobra

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Aparat dla każdego,mój ulubiony

SELP18105G 12.02.2018 Autor: początkującyfoto Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Kupiłem aparat pełen mieszanych uczyć, czy będzie spełniał moje oczekiwania i czy będe mógł wykorzystać jego potencjał. Każdego dnia, ciesze się, że go wybrałem. Może i są lepsze ale ten mi odpowiada najbardziej. Polecam.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
0

Dobry

SELP18105G 11.02.2018 Autor: FotoMaciek Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Kupiłem dwa miesiące temu i jak na razie jestem zadowolony. AF jest szybki,ale przy 105 6 na 10 razy nie potrafi złapać ostrości w warunkach słabego światła.

Jakość obrazu

Średnia

Cechy

Średnia

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dobra

1

0

Zgłoś naruszenie
0

Bardzo dobry spacerzoom do filmu i fotografi

SELP18105G 10.01.2018 Autor: rezasurmar Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Kupiłem niedawno (w sylwestra). Bardzo dobrze sprawdza się na spacerach i na dłuższym końcu przyzwoity do portretu (na początek). Kitowego 16-50 OSS, używam tylko jak potrzebuje mały aparat, albo szerszy koniec. 18105 Mimo całkiem pokaźnych gabarytów dobrze się komponuje z A6000, nie ma problemów z używaniem, czy ręcznym ostrzeniem. Dobrze rozwiązany wewnętrzny AF, działa szybko i celnie, nawet w gorszym świetle. Kręcenie filmów to bajka, dzięki PZ, w końcu nie ma efektu szarpania zoomem, oraz bezgłośny AF (zoom zresztą też), trzeba ucho przyłożyć do obiektywu by coś usłyszeć. Bardzo dobre rozłożenie pierścieni zoom i AF, dzieki temu jest jeszcze miejsce na chwyt obiektywu, przełącznik PZ posiada 3 prędkości w obie strony. Podobnie pierścień AF daje bardzo dobre wrażenia przy ustawianiu ręcznym ostrości. Uwagi można mieć jedynie przy przyzwyczajeniu do ręcznego AF/zooma, bo to jednak inna charakterystyka jest. Dla mnie rewelacja. Jeżeli potrzebujemy obiektywu, by fotografować dziecko, przy okazji potrzebując nakręcić film. W tej cenie ciężko znaleźć lepszy i jaśniejszy. Zeiss niestety prawie 2x droższy, bez PZ oraz z niekoniecznie 2x lepszym obrazkiem w całym zakresie.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

2

1

Zgłoś naruszenie
0

Przyjemny i bardzo uniwersalny

SELP18105G 02.10.2017 Autor: Mike1198 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Zakupiłem ten obiektyw do aparatu A6300 i nie żałuje choć miałem mieszane uczucia. Obiektyw Sony jest bardzo dobrej jakości i spełnia moje oczekiwania względem uniwersalności. Ogromnym atutem obiektywu jest elektryczna regulacja ogniskowej i dobra stabilizacja. Szkło używam do filmowania bo tu najlepiej się nadaje. Z całą stanowczością mogę polecić ten produkt.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Średnia

Konstrukcja i wygląd

Średnia

Łatwość obsługi

Znakomita

3

0

Zgłoś naruszenie
0

Brak oznaczeń nastaw zoom na zewnątrz obiektywu

SELP18105G 24.07.2017 Autor: Rycho51 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Brak oznaczeń nastaw zoom w mm. Podczas fotografowania zawsze trzeba sprawdzać ustawienia zoom przez wizjer. Wizualny odczyt na zewnątrz obiektywu ułatwia szybkie wykonywanie zdjęć. Poza produktami Sony (A6000 oraz A65) posiadam jeszcze inne aparaty różnych firm. Problem ten występuje tylko w omawianym obiektywie i obiektywie sony E 16-50

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Dostateczna

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dostateczna

1

1

Zgłoś naruszenie
0

Rewelacyjny obiektyw

SELP18105G 08.05.2017 Autor: TomanDesign Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Obiektyw idealny do kręcenia filmów, stałe światło, power zoom!

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

3

1

Zgłoś naruszenie
0

Bardzo uniwersalny

SELP18105G 26.04.2017 Autor: ori357

Zakupiłem ten obiektyw tuż przed długą i daleką podróżą, która obejmowała miasta, góry, otwarte przestrzenie, to co człowiek stworzył i to co przyroda uformowała z krótkimi i długimi planami zdjęciowymi. W czasie podróży tylko raz miałem potrzebę zmiany obiektywu (aparat sony alfa 6000) na teleobiektyw 55-210 i raz założyłem 16-50. Czyli bardzo uniwersalny obiektyw. Trochę duży w porównaniu do body ale wygodnie się trzyma i łatwo się steruje zoomem i ostrością przy pomocy dwóch pierścieni a i przycisk od elektrycznego sterowania zoomem wygodnie się obsługuje. Zdjęć zrobiłem ponad 3000 w różnych warunkach oświetlenia. Przy słabym oświetleniu starałem się nie używać wbudowanej lampy. Tylko kilka razy posiłkowałem się monopadem. Zdjęcia wychodziły super, zarówno czystość, ostrość jak i oddanie kolorów. Zalecam nie sugerować się obrazem wyświetlanym na ekranie aparatu, który jest malutki i może nie oddawać wiernie tego co zapisało się w pamięci. Także na laptopie miałem pewne wątpliwości co do jakości niektórych zdjęć ale po wyświetleniu na ekranie telewizora full HD zostałem oczarowany jakością zrobionych zdjęć. Nagrywałem też filmy, których jakość zaskoczyła mnie bardziej niż zdjęcia i do tego naprawdę super jakość dźwięku. Obiektyw nie jest tani ale nie żałuję zakupu. Oczywiście żeby dobrze wykorzystać możliwości obiektywu zalecam zapoznanie się z funkcjami i ustawieniami aparatu, których jest mnóstwo i żeby cieszyć się jakością zdjęć nawet ze słabszych obiektywów trzeba opanować to co oferuje samo body. Jak się poświęci czas i poeksperymentuje to potem łatwo dobiera się ustawienia do sceny, którą chcemy sfotografować.

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

8

1

Zgłoś naruszenie
0

uniwersalny, wygodny,

SELP18105G 20.08.2016 Autor: ArturS79 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Bardzo poręczny i intuicyjnie prosty w obsłudze, świetny do portretów jak również do nagrywania filmów. na pewno jeszcze wiele innych zastosowań, których nie miałem szansy wypróbować. Zdecydowanie polecam

Jakość obrazu

Znakomita

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

4

0

Zgłoś naruszenie
0

Wygodny w użyciu, ale jakość słaba

SELP18105G 16.12.2015 Autor: Entourager Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

Był to mój jedyny obiektyw do A6000 w trakcie miesięcznej podróży po Azji. Jest bardzo wygodny w użyciu, szybki, ale niestety optycznie słaby. Mocno winietuje i jako podstawowy obiektyw nie sprawdza się bo brakuje szerokiego kąta.

Jakość obrazu

Słaba

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Dobra

13

16

Zgłoś naruszenie