5

4.0 na podstawie 5 recenzji klientów

1
3
1
0
0
Jakość obrazu

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

Uwaga: recenzje produktów mogą dotyczyć różnych wersji. Nie gwarantuje się dostępności we wszystkich krajach pewnych wersji produktów, usług i/lub funkcji wzmiankowanych w recenzjach produktów.

Najbardziej pomocna pozytywna
0

Dobry obiektyw na podróż

SEL18135 19.12.2020 Autor: fermion1

Kupiłem ten obiektyw z drugiej ręki jako zamiennik dwóch obiektywów kitowych: SELP1650 i SEL55210, bo z maksymalnej ogniskowej korzystałem rzadko (zdarzyło mi się sfotografować raz czy dwa jakąś mewę i nic poza tym), a zależało mi, żeby nie zmieniać obiektywów podczas intensywnego zwiedzania egzotycznych miejsc z przyjaciółmi. Obiektyw w optymalnych warunkach oświetleniowych (czyli na zewnątrz w ciągu dnia) jest rewelacyjny. Świetnie odwzorowuje kolory (dużo lepiej niż SELP1650) i jest bardzo ostry. Owszem, bez korekcji widać na jednolitym tle wyraźne winietowanie (nawet do 50 mm), a przy fotografowaniu linii prostych przy 16 mm widać na brzegach dystorsję. Ale nie oszukujmy się - taką dystorsję i winietowanie pokazują też obiektywy innej znanej firmy, tylko że są one korygowane w aparacie. Sprawa ma się gorzej w gorszych warunkach oświetleniowych (wieczorem, w pomieszczeniach). Wtedy oczywiście przesłona f/3,5, f/4 czy f/5,6 daje o sobie znać. Ale moim zdaniem nie do tego służy ten obiektyw. Jego przeznaczenie to przede wszystkim podróże (zwiedzanie egzotycznych miast, oglądanie zabytków, chodzenie po górach i lasach), gdzie potrzebny jest duży zakres ogniskowych, a nie ma czasu (albo warunków) na wygodną i bezpieczną zmianę obiektywów. Na spacerach z rodziną, w domu, w muzeach i przy niespiesznym zwiedzaniu indywidualnym lub z tolerancyjną żoną korzystam z obiektywów staroogniskowych. Filmów nie kręcę, więc trudno mi ocenić działanie OSS-u podczas filmowania. Podczas zdjęć chyba działa, bo portrety mam ostre (co najmniej do powiększenia 100% na ekranie monitora 21").

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

2

0

Zgłoś naruszenie
Najbardziej pomocna krytyczna
0

Wady i zalety

SEL18135 15.08.2020 Autor: ankir

Zalety: - uniwersalny zakres ogniskowych (od szerokiego kąta do teleobiektywu ) - małe rozmiary - cichy i szybki AF Wady: - duża dystorsja w plikach RAW na szerokim kącie (ze względu na to daje ocenę OK zamiast DOBRY) - brak profili automatycznej korekcji w programie Lightroom 6.14, korekcje trzeba za każdym razem wykonać ręcznie - wysoka cena Podsumowanie: Jakoś

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Średnia

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

2

0

Zgłoś naruszenie

Recenzje klientów: 5

0

Dobry.

SEL18135 16.10.2021 Autor: gepo7

Kupiłem ten obiektów w zestawieniu z a6400 i potwierdzam, że to dobry zakup. Stabilizacja działa na dobrym poziomie, zdjęcia i 4K ostre, może lekko winietują ale dla amatorskich zastosowań ok. Dla mnie w tym zestawie optymalny. Polecam.

Jakość obrazu

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie
Odpowiedź z działu Customer support
21.10.2021

Dziękujemy za pozytywną opinię.
Cieszymy się, iż odbiornik Sony spełnia Pana wymagania i działa bez zarzutu. Życzymy przyjemnego korzystania.

Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Sony Polska

0

Dobry obiektyw na podróż

SEL18135 19.12.2020 Autor: fermion1

Kupiłem ten obiektyw z drugiej ręki jako zamiennik dwóch obiektywów kitowych: SELP1650 i SEL55210, bo z maksymalnej ogniskowej korzystałem rzadko (zdarzyło mi się sfotografować raz czy dwa jakąś mewę i nic poza tym), a zależało mi, żeby nie zmieniać obiektywów podczas intensywnego zwiedzania egzotycznych miejsc z przyjaciółmi. Obiektyw w optymalnych warunkach oświetleniowych (czyli na zewnątrz w ciągu dnia) jest rewelacyjny. Świetnie odwzorowuje kolory (dużo lepiej niż SELP1650) i jest bardzo ostry. Owszem, bez korekcji widać na jednolitym tle wyraźne winietowanie (nawet do 50 mm), a przy fotografowaniu linii prostych przy 16 mm widać na brzegach dystorsję. Ale nie oszukujmy się - taką dystorsję i winietowanie pokazują też obiektywy innej znanej firmy, tylko że są one korygowane w aparacie. Sprawa ma się gorzej w gorszych warunkach oświetleniowych (wieczorem, w pomieszczeniach). Wtedy oczywiście przesłona f/3,5, f/4 czy f/5,6 daje o sobie znać. Ale moim zdaniem nie do tego służy ten obiektyw. Jego przeznaczenie to przede wszystkim podróże (zwiedzanie egzotycznych miast, oglądanie zabytków, chodzenie po górach i lasach), gdzie potrzebny jest duży zakres ogniskowych, a nie ma czasu (albo warunków) na wygodną i bezpieczną zmianę obiektywów. Na spacerach z rodziną, w domu, w muzeach i przy niespiesznym zwiedzaniu indywidualnym lub z tolerancyjną żoną korzystam z obiektywów staroogniskowych. Filmów nie kręcę, więc trudno mi ocenić działanie OSS-u podczas filmowania. Podczas zdjęć chyba działa, bo portrety mam ostre (co najmniej do powiększenia 100% na ekranie monitora 21").

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

2

0

Zgłoś naruszenie
Odpowiedź z działu Customer support
27.12.2020

Dziękujemy za opinię.
Wszelkie sugestie ze strony Klientów są brane pod uwagę podczas pracy nad nowymi rozwiązaniami oraz wprowadzanymi aktualizacjami przez inżynierów Sony.
W razie kłopotów związanych z funkcjonowaniem odbiornika zachęcam do bezpośredniego kontaktu z linią wsparcia technicznego Sony:

Telefon: +48 22 30 60 694

E-mail: customersupport.pl@eu.sony.com

Nasze linie są otwarte w godzinach 09:00 - 18:00 od poniedziałku do piątku.

Pozdrawiamy,
Zespół Sony Polska

0

Wady i zalety

SEL18135 15.08.2020 Autor: ankir

Zalety: - uniwersalny zakres ogniskowych (od szerokiego kąta do teleobiektywu ) - małe rozmiary - cichy i szybki AF Wady: - duża dystorsja w plikach RAW na szerokim kącie (ze względu na to daje ocenę OK zamiast DOBRY) - brak profili automatycznej korekcji w programie Lightroom 6.14, korekcje trzeba za każdym razem wykonać ręcznie - wysoka cena Podsumowanie: Jakoś

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Średnia

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

2

0

Zgłoś naruszenie
Odpowiedź z działu Customer support
25.08.2020

Dziękujemy za rzetelną opinię, Twoje sugestie będą brane pod uwagę przy pracy nad nowymi porjektami Sony.

Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Sony Polska

0

Bardzo wszechstronny

SEL18135 28.12.2019 Autor: 21bk

Używam go od niedawna, ale już mogę napisać, że podoba mi się jego wszechstronność. Zdjęcia krajobrazów, natury, a także portrety nie są mu straszne. Dobra ostrość, kolory i przyjemny bokeh. Bardzo solidny uniwersalny obiektyw.

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Dobra

Konstrukcja i wygląd

Znakomita

Łatwość obsługi

Znakomita

1

0

Zgłoś naruszenie
0

dobry uniwersalny obiektyw turystyczny

SEL18135 30.12.2018 Autor: Pauli 2018 Zweryfikowany kupujący Zweryfikowany

obiektyw może być podstawowym narzędziem pracy w domu i w podróży. dokupię jeszcze obiektyw 50mm/ f1.8

Jakość obrazu

Dobra

Cechy

Znakomita

Konstrukcja i wygląd

Dobra

Łatwość obsługi

Znakomita

0

0

Zgłoś naruszenie